Bosna i Hercegovina     | 26.07.2018. 09:33 |

Općina Centar Sarajevo plaća smještaj za 27 socijalno ugroženih porodica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Općina Centar Sarajevo izdvojit će 45.000 KM u svrhu jednokratne novčane pomoći za privremeni smještaj socijalno ugroženih porodica s prebivalištem na području te općine. 

Sredstva s tog granta raspoređuje općinski načelnik, na prijedlog Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, u skladu s utvrđenim kriterijima, a na osnovu podnesenih zahtjeva.

U toku ove godine za smještaj 27 porodica koje se nalaze u stanju socijalne potrebe utrošeno je 17.800 KM, saopćeno je iz Općine Centar.

Prilikom podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava za tu vrstu pomoći potrebno je priložiti ugovor ili izjavu vlasnika stambene jedinice o podstanarskom odnosu sklopljen sa podnosiocem zahtjeva. Pomoć se odnosi na plaćanje troškova smještaja u iznosu do 200 KM mjesečno za porodice koje nemaju riješeno stambeno pitanje ili se privremeno nađu u potrebi za smještajem, a u stanju su socijalne potrebe. Općina na ovaj način može finansirati nužni smještaj najduže u periodu do šest mjeseci.

Prema odredbama Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći osobama u stanju socijalne potrebe, koji je odobrio općinski načelnik, pravo na nužni smještaj mogu ostvariti osobe koje su korisnici stalne novčane pomoći, tuđe njege i lične invalidnine, osobe sa posebnim potrebama i nesposobne za samostalan rad, korisnici dječijeg dodatka, samohrani roditelji koji su korisnici dječijeg dodatka i čija se djeca nalaze na redovnom školovanju do 25 godina života, djeca bez oba roditelja ili bez roditeljskog staranja čiji prihodi domaćinstva ne prelaze 400 KM, porodilje koje nisu u stalnom radnom odnosu kao ni njihovi članovi domaćinstva, penzioneri, stare, bolesne i iznemogle osobe koje imaju više od 65 godina starosti čija primanja u domaćinstvu ne prelaze 400 KM mjesečno.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo