Ekonomija     | 25.07.2018. 14:52 |

Šarović: Priština povukla dodatne carine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. jula (FENA) – Kosovo je djelimično ukinulo zaštitne mjere na uvoz određenih vrsta voća, povrća i kukuruza, nakon pritiska zemalja CEFTA-e i najavljenog ministarskog sastanka koji je ovim povodom danas održan u Beogradu. Povučene su prethodno donijete mjere dodatnih carina za 30 posto.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pozdravio je odluku, ali smatra da djelimično ukidanje mjera apsolutno nije dovoljno i očekuje da narednih dana dođe do njihovog potpunog ukidanja.

- Prištinske mjere su u suprotnosti sa pravilima CEFTA-e i nanijeta je šteta i CEFTA-i kao zoni slobodne trgovine, zemljama pojedinačno, ali i privrednicima koji zadnjih dana nisu mogli da izvoze u skladu sa pravilima slobodne trgovine - izjavio je nakon sastanka ministar Šarović.

Na sastanku je zatraženo da se ukinu i druge ranije donijete mjere: dodatne akcize na građevinske blokove i brašno iz Srbije, na mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, te tehničke prepreke za izvoz piva iz Crne Gore.

Ministar Šarović naglasio je da je današnjim zaključcima sastanka „data šansa principima slobodne trgovine, ali i Prištini da izađe iz jedne vrste samoizolacije u koju se stavila uvođenjem ovih nepotrebnih i spornih mjera".

Sastanku u Beogradu su osim ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, prisustvovali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupče Nikolovski i šef Direktorata za multilateralnu i regionalnu ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović, saopćeno je iz MVTEO-a BiH.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Na Kosovu dvije žene ubijene u roku od pet dana

Parlamentarna skupština danas glasa o izvješću kojim se preporuča članstvo Kosova u Vijeću Europe

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'