Stranačke aktivnosti     | 25.07.2018. 12:44 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Nakon skandala u kojem je uhvaćen SDA-ov premijer FBiH Fadil Novalić, jasno je da on i njegove kolege posljednje dane svog mandata troše na realizaciju raznoraznih dogovora kojim se nastoje obogatiti na račun naroda i države.

Sramno je da premijer za skandal u kojem su ga uhvatili mediji, proziva i optužuje opoziciju. Novalić i SDA imaju problem sa zakonom i moralom i nikakvo prebacivanje odgovornosti to ne može umanjiti.

Sasvim bi bilo logično da nadležni pravosudni organi, a naročito tužilaštva odmah poduzmu po službenoj dužnosti potrebne aktivnosti da se ova pljačka zaustavi.

Dosadašnja iskustva na sličnim primjerima gdje se SDA -ovi najviši dužnosnici sasvim otvoreno upuštaju u različite vrste koruptivnih radnji, prodaje radnih mjesta, prevara u postupcima javnih nabavki i sličnih sumnjivih radnji, pokazala su da tužilaštva i sudovi nemaju volje, snage i kapaciteta da se suprotstave ovim pojavama.

Ovakvo ponašanje Novalića, samo je jedna u nizu potvrda zašto ova vlast pune četiri godine ne želi provesti Zakon u suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, koji je Parlament FBiH usvojio 2014 godine.

Vlast predvođena SDA nije htjela provesti zakon kojim bi se uspostavili Posebni odjeli Federalnog Tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH, koji bi se isključivo bavili procesuiranjem teških oblika korupcije i organiziranog kriminala, po uzoru na hrvatski USKOK.

Uzme li se u obzir to da je ovim zakonom jasno propisano da se Posebni odjeli trebaju baviti krivičnim gonjenjem najviših federalnih dužnosnika umiješanih u korupciju, sasvim je jasno zašto Novalić kao premijer nije uradio ništa da ovaj zakon zaživi.

Mi iz SDP-a poručujemo građanima da ćemo odmah po uspostavljanju nove vlasti, u kojoj će SDP BiH predvoditi borbu protiv korupcije, biti proveden navedeni zakon koji smo pripremili, predložili i usvojili u prethodnom mandatu. Za početak rada ovih odjela bio je osiguran novac u budžetu FBiH za 2015. godinu koji je Novalićeva Vlada naslijedila, ali ga je odbila utrošiti za predviđene namjene.

Unatoč svim opstrukcijama, mi iz SDP-a ćemo uspostaviti Posebne odjele i pružiti pravosudnim organima svu moguću podršku kako bi se u skladu sa zakonom, procesuirali ovakvi i svi drugi slučajevi korupcije, bez obzira ko u njih bude ili je bio uključen.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo