Ekonomija     | 25.07.2018. 12:37 |

Susreti bh. privrednika s članicama Američke trgovinske komore Kosova

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 25. jula (FENA) - Privredna saradnja Kosova i Bosne i Hercegovine i modaliteti za njeno unapređenje u fokusu su sudionika B2B (Business-to-business) susreta bh. privrednika i predstavnika kompanija, članica Američke trgovinske komore Kosova, koji se održava u Sarajevu u organizaciji Privredne komore FBiH (PKFBiH).

Predsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić istaknuo je kako se radi o događaju koji je organiziran na inicijativu privrednih subjekata s Kosova, te da su B2B susreti prilika za razmjenu informacija, ponuda i ideja koje su u funkciji osnaživanja privredne saradnje.

- Mi iz privrednih komora imamo zadatak da iniciramo i tražimo od nadležnih institucija cjelokupnog regiona da učine maksimum kako bi privrednicima olakšali posao - kazao je Jašarspahić u izjavi za medije, datoj uoči početka sastanka.

Podsjetio je da saradnja s Američkom trgovinskom komorom Kosova počela 2015. godine kada je sačinjena studija/analiza o privrednim kretanjima, odnosno o tome koliko BiH gubi zbog kompleksnog viznog režima koji onemogućava slobodno kretanje ljudi i roba.

Na značaj razvoja ekonomskih odnosa ukazao je izvršni direktor Američke trgovinske komore Kosova Arian Zeka, potcrtavajući važnost realizacije inicijativa na tom planu, te podsjećajući da Komora na čijem je čelu funkcionira već 15 godina i okuplja oko 190 kompanija/članica.

 - Mi imamo saradnju već nekoliko godina s PK-om FBiH i nastojimo da se izmjene stvari u pogledu viznog režima koji stvara probleme - kazao je.  

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s carinom od 17 posto koju je nadležno ministarstvo Kosova uvelo na na uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina iz BiH, Zeka je kazao kako Američka trgovinska komora Kosova nije za uvođenje carinskih mjera za zemlje članice ugovora o slobodnoj trgovini CEFTA.

Dodao je da oni nisu konsultirani u vezi s tim i da ne zna koji su razlozi za pokretanje takvih mjera.

- Mi smo zabrinuti da bi moglo doći do kontramjera i da bi se to moglo reflektirati na naš trgovinski bilans koji je već negativan - kazao je Zeka.

Referirajući se u vezi s istim pitanjem, Jašarspahić je ocijenio kako se radi o koraku koji bi mogao načiniti štetu, odnosno dovesti do gubljenja tržišnog položaja bh. izvoznika na Kosovo.

Mišljenja je da je CEFTA, u čijem je fokusu jačanje privredne aktivnosti i trgovinske razmjene u regionu, na ovaj način 'poljuljana', uz uvjerenje da će nadležne institucije ponovno 'sjesti za sto' kako bi se našao izlaz iz novonastale situacije.

Generalni direktor trgovačke firme 'Delfin LTD' Avni Krasniqi novinarima je kazao kako je u glavni grad BiH došao s uvjerenjem da je moguće unaprijediti odnose kosovskih i bh. kompanija, te da će susreti poput aktuelnog doprinijeti rješavanju problema i stvoriti neophodne pretpostavke za slobodno kretanje ljudi, biznisa i roba.

- U našim odnosima postoji problem kada se radi o slobodnom kretanju, jer dobiti vizu za BiH za nas s Kosova je veoma teško - kazao je Krasniqi, izražavajući očekivanje da će takvi odnosi postati prošlost, te da će slobodno tržište i zakoni slobodne trgovine biti osnova za svestrani razvoj odnosa na regionalnom nivou.    

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Privredna komora FBiH - Projekt za dobijanje žigova 'BH kvaliteta' i 'Izvorno domaće'

Mališević: Globalna nestabilnost se prelila i na BiH i usporila rast ekonomije

Pad poslovanja u metalskoj i elektroindustriji FBiH tokom 2023.

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana