Bosna i Hercegovina     | 24.07.2018. 20:33 |

Herceg: Visoko obrazovanje u samom vrhu prioriteta rada Vlade HNŽ-a

FENA Saopćenje

MOSTAR, 24. srpnja (FENA) - Rektori dva mostarska sveučilišta s predsjednikom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenkom Hercegom i županijskim ministrom prosvjete, znanosti, kulture i športa Rašidom Hadžovićem razgovarali su o stanju visokog obrazovanja u HNŽ-u te o planovima i perspektivama.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić i rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" Elvir Zlomušica zahvalili su predstavnicima županijske vlade na razumijevanju za njihove potrebe i redovitom financiranju preuzetih obveza, istaknuvši kako je takav odnos doveo do stabilnosti, ali su ukazali i na potrebu većih izdvajanja jer postojeći iznosi nisu dovoljni da bi ove visokoškolske ustanove mogle ići u korak s visokim ustanovama u okruženju, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Herceg i Hadžović istaknuli su kako je obrazovanje, a poglavito visoko obrazovanje, u samom vrhu prioriteta rada Vlade HNŽ-a.

Dodali su kako će učiniti sve kako bi se smanjio udar na studentski standard te kako bi se osiguralo dovoljno sredstava za nesmetano funkcioniranje visokog obrazovanja.

„Podsjetiti ću na to da pored redovitih mjesečnih izdvajanja iz proračuna za Sveučilište i Univerzitet, mi također za oko 1650 studenata osiguravamo stipendije i sufinanciramo smještaj u studentske domove. Također, učinit ću sve da zaživi inicijativa, koju sam ranije potaknuo, da sinergijskim djelovanjem općina, Grada Mostara, Županije i drugih razina vlasti, u vremenu pred nama, osiguramo subvencioniranje smještaja i stipendije svim studentima iz naše županije“, izjavio je Herceg.

Prihvaćen je zaključak da se ovakvi sastanci redovito održavaju kako bi bilo razmatrano stanje visokog obrazovanja u HNŽ-u i poduzete aktivnosti na dobrobit studenata, profesora i visokog obrazovanja u cijelosti.

Također, dogovoreno je da sljedećih dana Sveučilištu i Univerzitetu budu uplaćene po dvije tranše u ukupnom iznosu 1,28 milijuna maraka, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ: Upravi za ceste HNŽ-a 20,8 milijuna KM za regionalne prometnice

Vlada HNŽ-a dobila potporu u procesu osnivanja Ureda za razvojno planiranje i EU integracije

Očitovanje Vlade HNŽ-a na štrajk u prosvjeti, 35,2 posto proračuna ide na plaće u prosvjeti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo