Bosna i Hercegovina     | 24.07.2018. 15:18 |

Za energetsku efikasnost u RS-u 1,5 miliona KM

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 24.jula (FENA) – Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a potpisali su danas u Banjoj Luci ugovor vrijedan 1,5 miliona KM o realizaciji aktivnosti vezanih za povećanje energetske efikasnosti.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov je rekao da se svaka uložena marka u mjere energetske efikasnosti vrlo brzo vraća, te da je veoma opravdano ulagati u tu oblast.

U okviru projekta energetske efikasnosti danas su direktor Fonda Srđan Todorović i Khoshmukhamedov otvorili rekonstruisani objekat dječijeg vrtića „Bambi“ u Banjoj Luci.

- Od danas će oko 150 djece iz tog vrtića imati mnogo bolje uslove za boravak i rad u vrtiću - rekao je Khoshmukhamedov.

Direktor Fonda Srđan Todorović istakao je značaj ovog projekta sa više aspekata, prije svega potrebe da se "utople" objekti za ugodnije uslove njihovih korisnika.

- Planiramo da se iz ušteda koje će se postići realizacijom ovakvih projekata, jedan dio vraća u Fond kako bi u kontinuitetu imali mogućnost finansiranja mjera energetske efikasnosti – naveo je Todorović.

Entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić kazao je da je u cijeloj RS, zahvaljujući projektu energetske efikasnosti, na 32 objekata obavljena rekonstrukcija, odnosno zamjena krovne konstrukcije, stolarije i fasada.

- Za to je utrošeno oko dva miliona maraka, a ova aktivnost bit će nastavljena i u narednom periodu. Registrovano je još oko 700 objekata na kojima je potrebno obaviti taj posao i razviti sistem energetske efikasnosti, od čega je najviše obrazovnih i predškolskih ustanova – naveo je Đokić.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Novi video serijal UNDP-a 'O klimatskim akcijama'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo