Bosna i Hercegovina     | 24.07.2018. 14:52 |

Bijedić: Protekle četiri godine protraćene kada je u pitanju izgradnja autocesta

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 24.jula (FENA) – Predsjednik Kantonalne organizacije Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzla Enver Bijedić izjavio je da bi ocjenjujući rezultate rada aktuelnih vlasti na izgradnji autoputa sa ocjenama od jedan do pet, njima dao nulu.

Govoreći na press konferenciji o zastoju u izgradnji autoputa u FBiH i šteti koju zbog toga trpe privreda i građani Bijedić je kazao da smo svjedočili ekspanziji izgradnje autocesta od osnivanja JP Autoceste FBiH do kraja 2014. godine.

Kako kaže, otvarala su se gradilišta, završavane su dionice i koncem 2014. godine Federacija je dobila završenih 98 kilometara autoceste.

- Mnogi će reći završene dionice autoceste su se otvarale pred izbore, što i jeste istina, ali država Bosna i Hercegovina je dobivala ozbiljne kilometre autoceste što naši susjedi odavno već imaju. Izgradnjom autoceste i opozicija i pozicija su u medijima bili zastupljeni sa pričom o kilometrima i daljim planovima najavljujući 2020. godinu kao godinu kada će većina Koridora V-c biti završena. Koliko je taj resor postao važan nakon završenih izbora da su se pitanjem autoceste bavili svi kao da je riječ o najznačajnijem državnom projektu – istakao je Bijedić.

Međutim, za protekle četiri godine je ustvrdio da su potpuno protraćene kada je riječ o izgradnji autocesta. Bijedić je ovom prilikom pobrojao više dionica autoceste na koridoru V-c koje čekaju na izgradnju, iako su za njih potpisani ugovori ili osigurana kreditna sredstva.

Kako je na kraju ponovio, rezultat svega urađenog je nula izgrađenih kilometara u FBiH te dva puta poništen tender za dionicu Zvirovići - Počitelj koja je ove godine mogla biti izgrađena.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP-a

Saopćenje za javnost SDP-a

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'