Bosna i Hercegovina     | 24.07.2018. 14:36 |

Čamdžija: Nije bilo pijeteta prema bošnjačkim žrtvama

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 24. jula (FENA) - Sjednica Zajedničke komisije Vijeća narodna i Narodne skupštine RS-a, na kojoj će se pokušati usaglasiti amandmani Kluba Bošnjaka na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture, bit će održana 30. jula - potvrdila je predsjedavajuća Vijeća Nada Tešanović.

Amandmane, kojima se ukazuje na manjkavosti tog zakona, na današnjem zasjedanju Vijeća naroda nisu prihvatili ni drugi klubovi, niti Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, navela je Tešanović.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija međutim ističe da nije prihvatljiva argumentacija iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, kojom osporavaju amandmane bošnjačkog kluba, kojima se traži izjednačavanje ostvarivanja prava žrtava na prostoru cijele BiH.

-Nije bilo ni pijeteta prema žrtvama, u mjesecu u kojem su žrtve u Srebrenici pretrpjele ogromne žrtve i stradanja, danas je i 26. godišnjica od zločina u logoru Keraterm kod Prijedora, a sutra je dženaza predsjednici 'Majki Srebrenice' Hatidži Mehmedović – rekao je Čamdžija na konferenicji za novinare.

Stvarne žrtve ratne torture, kako kaže, zakonom u sadašnjoj formi ne mogu dobiti status, niti ostvariti svoja prava.

Međutim, šef Kluba Srba u Vijeću naroda Pero Petrović prigovorio je kolegama iz bošnjačkog kluba da je su šturo obrazložili amandmana, bez stava u čemu je diskriminacija bošnjačkih žrtava.

-Onda je počela 'bezvezna priča' o spominjaju nekih dešavanja prije 20 i više godina u julu mjesecu, spominjanje 'Keraterma', Srebrenice... - ustvrdio je Petrović i dodao da su se u ovom mjesecu događali i zločini nad Srbima, ali da "to nisu teme o kojima treba da se priča na Vijeću naroda RS-a“.

Petrović je predložio Bošnjacima da na nivou BiH pokrenu pitanje usvajanja sličnog zakona, a slaže se da sve žrtve treba da dobiju satisfakciju zbog ratnih tortura. 

Kaže da je Klub Bošnjaka u ovom mandatu 33 puta pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što je rekordan broj od njegovog formiranja.

Petrović tvrdi da su ta veta imala za cilj "usporavanje usvajanja zakona u RS, kao i da se ona zaustavi u svom napredovanju“.

Ukoliko na zajedničkoj komisiji ne bude podrške za bošnjačke amandmane, konačnu riječ o Zakonu o zaštiti žrtava ratne torture će dati Ustavni sud RS-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo