Bosna i Hercegovina     | 24.07.2018. 13:52 |

Crnadak da provjeri informacije koje iznosi u javnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. jula (FENA) - Povodom jučerašnjeg saopćenja Ureda ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka nakon održanog sastanka sa otpravnikom poslova ambasade Njemačke u BiH Christianom Sedatom, iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa" smatraju da je potrebno pojasniti nekoliko stvari kako bosanskohercegovačkoj javnosti, tako i ministru Crnatku.

- Ministru Crnatku dobronamjerno savjetujemo da naredni put prije istupa u javnost provjeri informacije koje iznosi. Odnoseći se na ovakav način prema zvaničnicima i javnosti nepopravljivo šteti ličnom ugledu, ugledu funkcije koju obnaša i ugledu države BiH - saopćeno je iz udruženja.

Iz udruženja ističu da bi "prije svega, ministar, u skladu sa funkcijom koju obnaša, morao znati da je spisak od oko 22 hiljade pripadnika VRS koji se dovode u vezu sa genocidom predat glavnom istražiocu njemačkog kriminalističkog ureda (BKA- Bundeskriminalamt), Klausu Zornu, ne tužiocu kako ministar navodi".

- U skladu sa zakonima Njemačke ispitivanje navoda o počinjenim ratnim zločinima je ne samo mogućnost, nego obaveza njemačkih federalnih istražitelja. U skladu sa takvom politikom Njemačke, je i došlo do prvih istraga o počinjenim ratnim zločinima u BiH i prije osnivanja Tribunala u Haagu, što je i rezultiralo prvom izrečenom presudom za genocid počinjen u BiH. Sigurni smo da je Christian Sedat itekako upoznat sa ovim činjenicama, i općim usmjerenjem njemačke politike - a to je prije svega kažnjavanje počinioca ratnih zločina, a ne mišljenje ne baš upućenog sagovornika - stoji u saopćenju.

Ističe se da je "spisak sačinila Komisija imenovana od Vlade Republike Srpske, a dio je Izvještaja "Događaji u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995." sačinjenog 2004. godine".

- Izvještaj je potom usvojen od Vlade Republike Srpske. Vlada RS-a, koliko smo upoznati, je izvršni organ entiteta RS, a ne nevladina organizacija. U okviru svojih istraživanja Komisija je u zaključku 4. između ostalog "utvrdila i rekonstruisala učešće vojnih i policijskih jedinica, uključujući specijalne jedinice MUP-a RS-a" u događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. Nadalje, u saopćenju 23. jula navodite da je je istraživanje i kažnjavanje počinilaca ratnih zločina prioritet svih vladajućih struktura u BiH. Da Vaši navodi nisu tačni, pokazuje izjava Milorada Dodika, koji je javno pozvao sve one sa spiska koji se nalaze u Njemačkoj, da se vrate u RS gdje će biti zaštićeni. Na taj način Milorad Dodik je domaćoj i inostranoj javnosti dao do znanja da je pravosuđe u RS-u pod njegovom apsolutnom kontrolom, i da procesuiranje ratnih zločina u RS-u nije prioritet, što i praksa pokazuje - navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa" podsjećaju ministra Crnatka da je zakonsko pravo ali i obaveza svakog pojedinca (fizičke osobe) i institucije da prijavi zločin.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Udruženja reagovala na Nešićevu izjavu, pozvali Schmidta da smijeni ministra 'nesigurnosti'

Udruženje žrtava i svjedoka genocida razočarano održavanjem promocije knjige ratnog zločinca

Udruženja žrtava traže da se procesuiraju oni koji su prisustvovali obilježavanju 9. januara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo