Bosna i Hercegovina     | 24.07.2018. 11:55 |

Ministarstvo obrazovanja KS nije sudjelovalo u izradi Kodeksa ponašanja na UNSA

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. jula (FENA) - Nadležne obrazovne vlasti Kantona Sarajevo nisu sudjelovale u pripremi i izradi Nacrta kodeksa ponašanja i oblačenja na Univerzitetu u Sarajevu niti će na bilo koji način uticati na definiranje njegovog sadržaja.

Istaknuto je to danas u saopćenju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nakon pisanja medija u vezi s donošenjem Nacrtom kodeksa ponašanja i oblačenja na sarajevskom univerzitetu.

Kako su pojasnili u saopćenju koje prenosi Press služba Kantona Sarajevo, Zakonom o visokom obrazovanju propisana je obaveza visokoškolske ustanove da donese Etički kodeks i Kodeks ponašanja i oblačenja na visokoškolskoj ustanovi.

Istovremeno, Zakon o visokom obrazovanju utvrđuje da je donošenje ovih akata u isključivoj nadležnosti senata visokoškolskih ustanova ne propisujući koje tijelo visokoškolske ustanove je nadležno za podnošenje inicijative ili utvrđivanje prijedloga istih.

Stoga je donošenje Etičkog kodeksa, odnosno Kodeksa ponašanja i oblačenja na visokoškolskoj ustanovi, u smislu provođenja postupka i definiranja sadržaja predstavlja pitanje u isključivoj nadležnosti visokoškolske ustanove.

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo izrazili su očekivanje da će usvajanje ovih akata, u proceduralnom i u suštinskom smislu, pratiti uvažavanje univerzalnih vrijednosti i principa akademskog rada i djelovanja.

- Puno poštivanje prava i sloboda predviđenih u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima, predstavlja obavezu svih institucija koje svojim internim aktima, odnosno autonomno, normiraju pojedina pitanja iz svog djelokruga - istaknuto je u saopćenju.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

 Hota-Muminović u studijskoj posjeti Istanbulu

Omeru Osmanoviću dodijenjena zahvalnica Udruženja '182. viteška lahka brigada'

Priopćenje za javnost ŽO HDZ-a 1990 HNŽ-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu