Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 24.07.2018. 11:25 |

Sastanak Crnadak-Abela: Puna podrška Malte evropskom putu BiH

FENA

SARAJEVO, 24. jula (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas se sastao sa ministrom vanjskih poslova i promocije trgovine Republike Malte Carmelom Abelom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dviju zemalja, članstvu BiH u EU te o saradnji u oblasti turizma i trgovine.

Crnadak je nakon sastanka, na konferenciji za novinare, istaknuo da su dvojica ministara razgovarali o dva prioritetna pravca.

- Jedno je naravno ono što su naši bilateralni odnosi i kako možemo konkretnije da dobijemo određenu korist. Drugi dio je bio vezan za naš vanjskopolitički prioritet a to je članstvo u EU. Što se tiče bilateralnih odnosa, ministar je imao sastanak i s Mirkom Šarovićem jučer, a i danas smo razgovarali o tome kako unaprijediti odnose kao što su trgovina, turizam. Razgovarali smo o tome u kojim dijelovima može da dođe najkonkretnija pomoć kada je u pitanju razvoj i pomjeranje stvari naprijed - izjavio je Crnadak.

Diskutovalo se i o saradnji dva ministarstva, što je za BiH, ističe Crnadak, korisno s obzirom na to da će u narednom periodu biti prilika da se pošalju mladi diplomati na Maltu na školovanje u oblasti pomorskog prava.

- Što se tiče članstva BiH u EU i danas je potvrđena potpuna podrška Malte - poručio je bh. ministar vanjskih poslova.

Abela je potcrtao da prisustvo Malte u BiH potvrđuje da su bilateralni odnosi izuzetni.

- Malta je bila jedna od prvih zemalja koja je potvrdila i prepoznala nezavisnost i suverenost BiH. Naša podrška ovdje je opipljiva i mi podržavamo vaš put ka EU. Ovdje smo da dijelimo naša iskustva. Imamo iskustva predsjedavanja Evropskom unijom što nam je dalo jednu širu sliku - rekao je Abela.

Kazao je da Malta daje podršku zemljama zapadnog Balkana i da će nastaviti raditi u tom pravcu.

- Izrazili smo predanost da pružimo podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, međutim kako bi se BiH mogla pridružiti EU potrebno je provođene određenih reformi. Svaka zemlja u svom procesu pridruživanja prošla je jedan opsežan proces. Za to su potrebne neke teške odluke. Ključ u svemu je zajednički rad - zaključio je Abela.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'