Stranačke aktivnosti     | 24.07.2018. 08:50 |

Saopćenje SDPBiH

FENA Saopćenje

Piše:Prof.dr.Salmedin Mesihović

 Velika financijska kriza koja je izbila 2007. godine, a svoj vrhunac dosegnula u septembru 2008. godine, kao posljedicu je imala ekonomsku recesiju, slom neoliberalnog poretka i sa tim sukladno i promjenu političkih, idejnih i ideoloških postavki koje su do tada dominirale našom Planetom. Tako se u zadnjih deset godina svijet u velikoj mjeri promijenio. Sustavi, ekonomske, društvene i političke dogme i ideologije koje su dominirale prije 2007. godine su nepovratno nestale, ujedno u historiju šaljući i sve ideologije XX. st. Može se slobodno reći da se svijet nalazi u previranjima i dubinskim turbulencijama koje stvaraju novu povijesnu epohu. Sva ova zbivanja imaju i dramatične efekte (kao što su tzv. “arapsko proljeće”, velike migracije i seobe, sve veći broj sukoba, rast novih sila i stvaranje multipolarnog svijeta sa tri dominantne sile : USA, Ruskom Federacijom i NR Kinom). Istovremeno se rađaju nove ideje, nove ideologije, nova vjerovanja, istina više – manje nekada baziranih ili bar inspiriranih temeljima ili okvirima starijih i drevnijih idejnih postavki i praktičnih rješenja.

Ali kao po pravilu, Bosna i Hercegovina, kao uostalom i ostatak iliroslavenskog podneblja, još uvijek ne samo da nije uključen u “povijesne promjene XXI. st.”, nego ih izgleda nije uopće ni svjestan. Tako da i naša zemlja i ostatak iliroslavenskog prostora još uvijek tavori u ustajalosti drevnih ideologija i vjerovanja, potpuno odsjećen od strujanja i impulsa novoga svijeta koji nastaje. To i ne treba da nas čudi ako znamo da smo već pune tri decenije, na našu veliku žalost, mi ustvari samo objekti ili čak i obični žrtvovani pijuni “velikih igara” i historijskih procesa koje vode neki drugi. A sve je to krivica liderstva ili odsustva svjesnog, aktivnog, naprednog, snažnoga, odlučnoga i pravednog vodstva. Zbog toga što nismo bili aktivni sudionici promjena, Bosanci i Hercegovci, kao i ostali Iliroslaveni su doživjeli općekulturološku regresiju, ekonomski slom, nestanak industrije, gubitak suverenosti i domaće kontrole nad resursima, i upravo proživljavaju demografsku katastrofu koja je ogromnih razmjera.

Da bi se ovakak negativan trend zaustavio, i krenulo u suprotnom pravcu, potrebno je promijeniti temeljne postavke na kojima se zasniva naš način života. Umjesto oslanjanja na stare ideologije, na demagogiju, širenje mržnje i straha, koruptivnu i nepotističku hobotnicu, oslanjanje na instiktivne nagone, traženje podrške ili umiljavanje kod stranih patrona, potrebno je izgraditi našu, domaću novu progresivističku i racionalističku politiku koja će Bosnu i Hercegovinu postaviti kao aktivnog sudionika u promjenama, kao svjetionik ostalim iliroslavenskim zemljama kojim putem trebaju da idu kako bi se izvukli iz “močvare” zaostalosti i emocionalne zastranjenosti. Prvi korak u tome jeste postojanje odgovornog, svjesnog, savjesnog i kreativnog, ali i snažnog vodstva koje je spremno i odvažno da se uhvati u koštac i sa demonima starih ideologija, ali i da se otisne u procese promjena koje će uskoro definirati novi svjetski poredak. To vodstvo nikada više ne smije dozvoliti da budemo “moneta za potkusurivanje” niti priljepak i žrtva na oltarima tuđih interesa i namjera. Već za dva i pol mjeseca, na općim izborima, Bosanci i Hercegovci imaju mogučnost da počnu sa postupnom i strpljivom gradnjom novoga vodstva.

Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine posjeduje sve one kvalitete koje ga predodređuju da bude nosilac toga procesa profiliranja novoga vodstva, nove ideologije i nove postdejtonske Bosne i Hercegovine, bazirane na načelima progresivizma, racionalizma, pravednosti, neposredne demokratije, građanske odgovorosti, i očuvanja integriteta, ugleda i opstojnosti Bosne i Hercegovine. To neće biti nimalo lagan zadatak, ali Denis Bećirović je osoba koja se nikada ne predaje niti upada u malodušnost, ima svoj pravac kretanja i spremnost da ostvari ono što treba da uradi bez obzira na prepreke, podmetanja, neprijateljstva i ogavnost našega domaćeg spletkarenja. U svome dosadašnjem političkom, akademskom i znanstvenom radu Denis Bećirović je pokazao da se drži i svojih stavova, da nije spreman da kompromitira svoju poziciju i svoju ličnost koketiranjem sa neprijateljima naše zemlje radi nekih prozaičnih dnevnopolitičkih interesa ili materijalne dobiti, da nije politikant ili neko ko je spreman da jeftinim populizmom bez sadržine utiče na mase kako bi se dograbio određene pozicije. I najveći kritičari Denisa Bećirovića na kraju moraju priznati da se za njega ne veže nijedna koruptivna niti nepotistička afera, niti ga se može optužiti za širenje mržnje ili straha. A razlog tome jer Denis Bećirović želi da bude dijelom onih procesa koji će razbiti to “zmijsko leglo” isprepletenosti mržnje, straha, isprazne demagogije, korupcije, nepotizma, kriminala, podjela koji svojim otrovima razgrađuju Bosnu i Hercegovinu. Potrebno je istaći da Denis Bećirović nije samo političar, nego i priznati znanstvenik, koji nikada nije želio da istinu podredi ideologiji, niti nekim drugim interesima. A i krajnje je vrijeme da znanstvenici preuzmu kormilo ove zemlje, jer oni imaju i znanja i odgovornosti za nešto takvo.

Glas za Denisa Bećirovića je i glas za Bosnu i Hercegovinu kao aktivnog sudionika u ovome turbulentnom povijesnom dobu i iz sljedećih razloga :

•         Za kandidata je izabran procesom neposredne demokratije i to velikom većinom. Neposredna demokratija je danas glavna “parola” i idejna postavka novoga svijeta.

•         Denis Bećirović je otvoren i neposredan u odnosu sa građanima i narodom, bez birokratskih i tzv. “savjetničkih” i lobističkih posrednika, što je isto tako jedna od karakteristika modernog vodstva.

•         Iako ima svoje jasne stavove i idejne temelje (stvarna državna suverenost i republikanski poredak Bosne i Hercegovine, antifašizam, demokratija), Denis Bećirović nije dogmatski zakovan, nego je idejno eklektičan. A i to su odlike koje baštine novi politički pokreti i novi svjetski lideri.

•         Denis Bećirović je po svome zanimanju i naučnom angažmanu i radu historičar, pa samim tim odlično razumije procese i može iz toga izvući najbolje zaključke kako voditi državu i njene institucije i građane u pravilnom smjeru. 

•         Turbulentna vremena zahtijevaju snažne, progresivne, racionalne i bezprijekorne osobe na čelu državnih institucija. Osobne karakteristike Denisa Bećirovića su upravo takve. On okuplja ljude oko sebe, spreman je saslušati, nije diktator niti neki autoritativni pojedinac koji misli za sebe da je “bogom dan”. Spreman je rukovoditi, jer je politički pronicljiv i jer uliva povjerenje. Denis Bećirović nije definitivno avanturista, što je kvaliteta koja je u ovim vremenima više nego vrijedna, a niti je spreman da zbog svojih osobnih materijalnih ili bilo kojih drugih interesa da žrtvuje vrijednosti u koje vjeruje ili za koje je odgovoran.

•         Denis Bećirović je u potpunosti odan demokratskim, socijalnim i republikanskim načelima na kojima bi trebalo da se bazira naša bosanskohercegovačka zajednica, a što u ovim vremenima kada dominiraju populistički pokreti ima posebno značenje.

Denis Bećirović shvata i da je najbolji patriotizam onaj koji se bazira na obnovi industrijske i poljoprivredne proizvodnje, povećanju zaposlenosti, boljem i kvalitetnijem obrazovanju, podršci znanosti u svakom pogledu, boljoj i kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti, razvoju javne infrastrukture, razvijanju slobode savjesti kod građana, demografskoj obnovi, povratku iseljenih, reintegraciji Bosne i Hercegovine, regionalnom i europskom zajedništvu. On je i predan miru i želji da se ostvari nada da bar jedna generacija na ovome napećenom prostoru živi a da ne doživi i proživi rat. Ali bez obzira na ovu predanost miru i slobodi, Denis Bećirović kao predsjednik i lider našega novoga vodstva neće se ustručavati da upotrijebi i sva sredstva u odbrani Bosne i Hercegovine, njenih interesa i zaštiti njenih građana od napada i presizanja bilo koje vrste.

Denis Bećirović će definitivno vratiti dostojanstvo i nadu narodu kojega predstavlja i građanima naše napaćene Bosne i Hercegovine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo