Svijet     | 23.07.2018. 19:23 |

Bivša šefica izraelske diplomatije Tzipi Livni imenovana za čelnicu opozicije

FENA Internet

JERUSALEM, 23. jula (FENA) -  Izraelska poslanica i bivša ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni u ponedjeljak je imenovana za čelnicu opozicije, navodi se u njenom i u saopćenju Laburističke stranke.

Svojevremeno članica desničarskog Likuda premijera Benjamina Netanyahua, Livni je napustila stranku u 2005.

Livni (59) naslijedit će na mjestu čelnika opozicije bivšeg predsjednika Laburista Isaaca Herzoga, koji je napustio svoj parlamentarni položaj kako bi postao čelnik Jevrejske agencije, kvazivladinog tijela koje se bavi jevrejskom imigracijom u Izrael.

Laburisti su najveća pojedinačna opozicijska stranka u Knessetu, izraelskom parlamentu, ali je njihovom čelniku Avi Gabbayu zabranjeno da bude opozicijski čelnik jer nije poslanik. 

Livni ima veliko iskustvo rada u vladi, jer je obavljala dužnosti ministrice vanjskih poslova, ministrice pravde, zamjenice premijera i ministrice za imigraciju.

Nakon što je Napustila Netanyahuov Likud, ona se pridružila centrističkoj Kadima stranki koju je osnovao Ariel Sharon.

Politička veteranka predvodila je Kadimu od 2008 do 2012., prije nego što je osnovala novu stranku lijevog centra, Hatnua (Pokret).

Uoči prošlih općih izbora u 2015., Hatnua se udružila s Laburistima kako bi oformili Cionističku uniju, osvojivši 24  mjesta u Knessetu koji broji 120 poslanika i postajući najveća opozicijska snaga.

Također su u opoziciji Netanyahuovoj koalicijskoj vladi stranka Meretz lijevog centra, centristički  Yesh Atid, većinski arapska alijansa Zajednička lista i nezavisni poslanici Orly Levi-Abekasis, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta