Bosna i Hercegovina     | 23.07.2018. 16:08 |

Predstavnici međunarodne zajednice u posjeti Modriči

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. juli (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov posjetili su danas Modriču gdje su se upoznali sa aktivnostima na oporavku od poplava i klizišta, te postignućima ostvarenim unutar projekta Lokalni integrisani razvoj, koji se u ovoj opštini provodi uz podršku EU i UNDP-a. 

Cjelodnevna posjeta je započela obilaskom naselja Oteža u Modriči, gdje je u toku izgradnja kuća za porodice čiji su domovi uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Devet porodica iz Modriče će dobiti nove kuće, dok će stambeni objekti 22 porodice biti sanirani kako bi se stekli odgovarajući uslovi stanovanja, sve u sklopu 15 miliona eura vrijednog Programa za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje.

Ovakav vid saradnje, kako je istakao Wigemark, Evropska unija želi razvijati.

- Želimo raditi s lokalnim samoupravama jer je to najbolji način da dopremo do građana. Radimo i sa entitetskim i državnim vlastima, ali u lokalnoj zajednici najbolje vidimo rezultate - kazao je Wigemark.

Khoshmukhamedov je naglasio da je Opština Modriča jedan od primjera pomoći nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, gdje je lokalna zajednica napravila tranziciju od oporavka ka razvoju, primjenjujući integrisan pristup.

- Optimizacijom troškova napravljene su uštede od nešto više od pola miliona konvertibilnih maraka, a sav taj novac biće uložen u razvojne projekte - rekao je Khoshmukhamedov.

Predstavnici EU i UNDP-a su se sastali i sa opštinskim čelnicima i lokalnim poduzetnicima, koji su im predstavili rezultate postignute u okviru projekata i izazove privrede u ovoj sjevernobosanskoj opštini. 

- Želimo da zahvalimo svima koji su našli za shodno da pomognu razvoju Modriče. Zajedno smo usrećili ljude i to je ono što je bitno - izjavio je načelnik opštine Modriča Mladen Krekić.

Jedna od korisnica Programa za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje je i Stana Petrović, koja kaže da ne može opisati koliko je sretna jer je "najvažnije u životu je da imaš svoj krov nad glavom“. Njen dom je uništen u klizištima 2014. godine, a u naselju Oteža je u toku izgradnja njenog novog doma.

Nakon gradilišta u Oteži, delegacija je posjetila sportsku salu koja je također obnovljena uz podršku Evropske unije u sklopu projekta Lokalni integrisani razvoj. Ovu posjetu Wigemark i Khoshmukhamedov su iskoristili kako bi uručili donaciju sportske opreme za djecu sa poteškoćama u razvoju, saopćeno je iz UNDP-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta