Svijet     | 22.07.2018. 14:29 |

Rohani upozorava Trumpa

FENA Internet

TEHERAN, 22. jula (FENA) - Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je u nedelju SAD u vezi s nastavkom neprijateljskog odnosa prema Teheranu, da se "ne igra sa repom lava" navodeći da bi sukob s Iranom bio "majka svih ratova".

- Vi objavite rat i zatim govorite o volji da podržavate iranski narod - poručio je Rohani američkom predsjedniku Donaldu Trumpu tokom sastanka s iranskim diplomatama u Teheranu, koje je prenosila televizija.

Rohani je ponovo upozorio da bi Iran mogao da zatvori strateški Ormuski prolaz, koji kontroliše Zaliv i kroz koji prolazi oko 30 posto svjetske nafte koja se prevozi morskim putem.

- Mi smo oduvijek garanti sigurnosti ovog prolaza i nemojte se igrati s lavljim repom, zažalit ćete. Mir s Iranom bio bi majka svih mirova, a rat s Iranom bi predstavljao majku svih ratova - rekao je Rohani.

Iranski predsjednik govorio je nekoliko sati prije očekivane izjave amerčkog državnog sekretara Mike Pompea o Iranu dok SAD nastoje da povećaju pritisak na Teheran poslije povlačenja iz historijskog nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine, prenosi Slobodna Evropa.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'