Stranačke aktivnosti     | 21.07.2018. 16:11 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

SDA najoštrije osuđuje nesposobnost pravosudnih organa Kantona Sarajevo da već dvije godine nakon ubistva Dženana Memića zadovolje pravdu tako što će otkriti, procesuirati i kazniti počinioce ovog krivičnog djela.

Potpuno su opravdani gnjev, frustracija i nezadovljstvo porodice Memić i građana Kantona Sarajevo zbog nesposobnosti pravosudnih institucija da izvrše svoje obaveze i dužnosti.

Suosjećamo bol porodice Memić, i u potpunosti podržavamo zahtjeve da se ispita odgovornost pravosudnih i policijskih organa, a prvenstveno Tužilaštva Kantona Sarajevo za nerješavanje ubistva Dženana Memića.

SDA je u više slučajeva ukazivala na nesposobnost, neprofesionalnost, površnost i druge ozbiljne nedostatke i propuste u radu pravosudnih institucija na svim nivoima.  Svaki put kada smo to radili,  optuživani smo za povredu nezavisnosti pravosuđa i vršenje političkog uticaja na njegov rad.  Sa gnušanjem odbacujemo te optužbe, i bez obzira na njih, nastavit ćemo sa našim principjelnim kritikama rada pravosuđa, jer to smatramo svojom obavezom i dužnošću. SDA je i ranije ukazivala i ponovo ukazuje da je neophodno pokrenuti temeljito pospremanje i reformu pravosuđa na svim nivoima, naročito uspostavljanje efikasnih mehanizama za utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanje nosilaca pravosudnih funkcija.

Osnovna zadaća pravosuđa u demokratskom društvu je da osigura vladavinu zakona i zadovolji pravdu.  Pravosudne institucije u BiH to očito nisu voljne i sposobne da učine, što se  potvrdilo i u slučaju Dženana Memića.  Svojom neprofesionalošću, korumpiranošću, neradom i neznanjem, nosioci pravosudnih funkcija poljuljali su povjerenje građana u cijeli pravosudni sistem.  Tome se konačno mora stati u kraj.

U BiH postoji sistem koji može i mora da rasvijetli i riješi slučaj Memić.  Tražimo od pravosudnih institucija i policijskih agencija sa svih nivoa da, u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, odmah zajednički preduzmu sve što je njihova obaveza kako bi otkrili, procesuirali i kaznili počinioce ovog krivičnog djela. Sve institucije se moraju uključiti i dati svoje resurse da se ovaj slučaj riješi.  Od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća tražimo da konačno preuzme odgovornost, a ne da svojim indolentnim odnosom produbljuje  nepovjerenje građana u pravosuđe.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

SDA

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'