Bosna i Hercegovina     | 21.07.2018. 15:25 |

Otvorena džamija u Srnicama

FENA Kadira Šakić

GRADAČAC, 21. jula (FENA) - U prisustvu direktora Uprave za administrativne i pravne poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Ismaila efendije Smajlović, muftije tuzlanskog Vahida efendija Fazlovića, glavnog imama džemata IZ Gradačac Nusret efendija Kujraković, premijera Tuzlanskog kantona Jakup Suljkanović, načelnika općine Gradačac Edisa Dervišagića, te mnogobrojnih građana, danas je svečano otvorena džamija u Mjesnoj zajednici Srnice Donje, općina Gradačac.

Džemat u Srnicama Donjim, koji je formiran 1998. godine, sačinjavaju građani iz Podrinja. Prije izgradnje ove džamije džematlije su namaze obavljali u prostorijama javnih objekata, a izgradnja džamije počela je 2013. godine.

Tuzlanski muftija Vahid efendija Fazlović tokom obraćanja je kazao da je ovo skup duhovnosti te je čestitao svim džematlijama na istrajnosti u izgradnji džamije.

- Čestitam vam na izvarednom uspjehu, jer ste doprinijeli da se izgradi ova džamija. Ova džamija ima vakife i izvan ovog mjesta, zahvalni smo svakom vakifu koji je ovdje došao i olakšao put ovim ljudima. Želimo da se ovdje život nastavi u skladu kako mi to u tradiciji imamo. Ovo je zemlja dobrog komšiluka i može biti primjer Evropi i cijelom svijetu. U ovoj zemlji su oduvijek živjeli ljudi koji su se različito molili i pozivam vas da lijepo živite sa svojim komšijama i pomažite im koliko možete - kazao je Fazlović.

Blagajnik u džematskom odboru Srnice Donje Enez Mustafić za Fenu je kazao da su se mnogi odazvali prikupljanju sredstava za izgradnju džamije, a posebno ističe zahvalnost vakifu hadžiji Hikmetu Mulaabdiću.

- Izgradnja džamije je trajala pet godina, a u džamiju je uloženo oko 240 hiljada konvertibilnih maraka. Imamo dobre komšijske odnose sa Srbima, oni svoje molitve obavljaju, a mi svoje. Međusobno se pomažemo i nemamo nikakvih problema ovdje. Većinu su obezbjedili sami mještani. Najveći vakif je Hikmet Mulaabdić koji je donirao oko 72.000 KM - kazao je Mustafić.

Načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić rekao je da će izgradnja džamije građanima pomoći da duhovno ojaćaju u savladavanju trauma iz proteklog rata.

- U neposrednoj blizi ove džamije nalazi se pravoslavna crkva za potrebe građana pravoslavne vjere. Ovi objekti jedan drugom ne smetaju. Uvjeran sam da će ovi vjerski objekti doprinijeti daljem razumijevanju i suživotu - poručio je Dervišagić, zahvalivši svima na doprinosu za izgradnju džamije.

Zahvalnice za pomoć izgradnju džamije dodijeljene su Općini Gradačac, Vladi TK-a i Vladi Federacije BiH, kao i vakifu Hikmetu Mulaabdiću.

Na kraju svečanosti izaslanik reis-u-leme Ismail efendija Smajlović je proglasio džamiju imovinom Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Gradačac dočekuje festival tradicionalne kuhinje 'Kuhaj, peci, reci' 24. i 25. aprila

EU, bilateralni donatori i EBRD u partnerstvu sa Gradačcem podržali obnovu vodovodne mreže

Gračanica: Svečano otvorena novoizgrađena džamija u Režićima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta