Bosna i Hercegovina     | 21.07.2018. 12:54 |

Sto stručnjaka iz centara za socijalni rad FBiH kao podrška hraniteljima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. jula (FENA) - Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji s partnerima programa Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja porodica, UNICEF-om BiH i SOS Dječijim selima BiH, organiziralo je Mini PRIDE edukaciju profesionalaca iz centara za socijalni rad.

Riječ je o dvodnevnim treninzima za profesionalce iz oblasti socijalne zaštite iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Zenice i Mostara. U njih je bilo uključeno 100 stručnjaka, po 20 iz svakog kantona kojima pripadaju navedeni gradovi.

-Cilj nam je bio upoznati ih o čemu smo to prethodno educirali hranitelje, te šta mogu očekivati i kako postupati kada se ukaže potreba za smještaj djece u hraniteljsku porodicu - kazala je savjetnica za alternativne oblike brige u SOS Dječijim selima BiH, te PRIDE trener Alma Softić. 

Edukacija profesionalcima daje transparentne alate i instrumente za procjenu hraniteljskih porodica, razvija nove vještine i znanja, nudi kompetentnu podršku porodicama i djeci tokom trajanja zaštite i tokom razvojnih faza djeteta, te primjenu stečenog znanja za hraniteljske porodice.

– Edukatori-profesionalci se nakon treninga osjećaju spremnijim za svoju ulogu u hraniteljstvu, jer ovaj program je model znanja, vještina i tehnika od profesionalaca ka hranitelju do djeteta. S druge strane, potencijalni hranitelji također razvijaju brojna znanja i vještine, dobijaju informacije kako osigurati adekvatnu zaštitu djece bez roditeljskog staranja - kazao je referent za hraniteljstvo u Centru za socijalni rad Zenica i certificirani edukator u oblasti hraniteljstva Nedžad Alić.

Kroz brojne vježbe i interaktivni rad učesnici edukacije imali su priliku učvrstiti svoju odluku da se bave hraniteljstvom ili odustati od nje.

Na području FBiH obuku po PRIDE modelu dosad je prošlo 90 potencijalnih hranitelja, koji su spremni odgovoriti na probleme iz oblasti hraniteljstva prije nego što dijete uđe u njihovu porodicu.

Organizatori su saopćili da interes za novi krug edukacije za hranitelje već postoji. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK-a, u saradnji s centrima za socijalni rad, priprema novu edukativnu grupu.

U septembru bi trebao početi i Mini PRIDE za srodničke porodice i hranitelje koji imaju djecu na smještaju najmanje dvije godine, prenosi zasvakodijete.ba.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

U Federaciji BiH više od 24.000 prometnih nesreća u 2023. godini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana