Stranačke aktivnosti     | 20.07.2018. 21:22 |

Saopćenje za javnost LDS-a BiH

FENA Saopćenje

LDS-Liberalno-demokratska stranka BiH smatra da je istup predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika u emisiji “Ćirilica” porušio sve granice tolerancije, jer se radi o autentičnom izazivanju mržnje i netrpeljivosti, kroz vrijeđanje vjerskih osjećanja bošnjačkog naroda.

Nikada ni jedan srpski zvaničnik, pa čak ni oni koji su osuđeni za genocid i ratne zločine, nije tako bestijalno povrijedio Bošnjake, rekavši za islamsku molitvu da je “arlaukanje”.

U historiji je takav ispad zabilježen jedino od strane inspiratora genocida nad Bošnjacima, crnogorskog vladike Njegoša, koji je u “Gorskom vijencu” napisao da “hodža riče”. Ovo je pojava koja bi trebala naići prije svega na osudu od strane srpske akademske i političke javnosti, budući da je ova uvreda na vjersko dostojanstvo Bošnjaka izrečena kao stav srpskog zvaničnika. Poseban problem predstavlja Dodikovo otvoreno zagovaranje otcjepljenja manjeg bh. entiteta, što bi se moglo tumačiti kao poziv na rat i rušenje dejtonskog poretka.
Konačno bi se morali oglasiti i diplomatski predstavnici iz Vijeća za implementaciju mira, na čelu sa Američkom ambasadom i OHR-om – jer ove opasne uvrede mogu proizvesti ne samo novi talas velikosrpskog ekstremizma, već i revanšističke odgovore, a što dovodi u opasnost mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Sarajevu održan skup posvećen sjećanju na Paddya Ashdowna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo