Bosna i Hercegovina     | 20.07.2018. 15:57 |

U okviru programa 'Vojska/Vojsci' realizovana obuka za krizne situacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. jula (FENA) - U okviru realizacije Programa obuke "Mil to Mil" (Vojska/Vojsci) između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Nacionalne garde savezne države Maryland Oružanih snaga SAD-a u Domu OSBiH u Sarajevu su od 16. do 20. jula održane radionice o kriznim situacijama s fokusom na dvije osnovne teme - Spremnost za djelovanje na prirodne i druge katastrofe i nesreće i Industrijski opasni materijal, registar i sprječavanje incidenta.

Cilj obuke jeste usvajanje teoretskih i praktičnih znanja usmjerenih na poboljšanje civilno-vojne saradnje na nivou države Bosne i Hercegovine, uspostavljanje što boljeg dijaloga i koordinacije između institucija, te stvaranje i izgradnja sposobnosti Oružanih snaga BiH i drugih agencija u BiH u odgovoru na različite vrste opasnosti.

Pored teoretske obuke koja se odnosila na oblast pripreme i reagovanja institucija u kriznim situacijama odnosno u slučaju prirodnih i drugih katastrofa i nesreća, učesnici obje radionice su zajedno realizovali i praktičnu vježbu. 

Zahvaljujući izuzetno profesionalnom angažmanu članova ekspertnog tima za spremnost u kriznim situacijama (CMEP-Ekspertni tim civilno-vojnog programa spremnosti za procjenu) savezne države Maryland i pripadnika Nacionalne garde Marylanda, koji su pokazali visok stepen motivisanosti, planirani ciljevi obuke su u potpunosti realizovani.     

Ova vrsta obuke realizuje se u skladu sa Planom događaja Mil to Mil za 2018. godinu  a na osnovu  Memoranduma o razumijevanu Ministarstva odbrane BiH i Nacionalne garde Maryland.

Održana je u  organizaciji MO i OSBiH i u saradnji sa Uredom za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD u BiH.

Na radionicama su, pored pripadnika OSBiH, učestvovali i predstavnici MOBiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva pravde BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, te predstavnici entitetskih uprava civilne zaštite i Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici državnih i entitetskih civilnih institucija, organizacija i agencija čiji je zadatak pomoć civilima u slučaju prirodnih i drugih  nesreća i katastrofa, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta