Bosna i Hercegovina     | 20.07.2018. 15:19 |

Obilježavanje godišnjice zločina nad bošnjačkim civilima u Vrbanji kod Bugojna

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 20. jula (FENA) - Centralni događaj manifestacije “Šehidima dova-živima opomena”, kojom će biti obilježena 25. godišnjica zločina koji je počinjen nad bošnjačkim civilima Mjesne zajednice Vrbanja, planiran je za 29. juli, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Bugojno.

Ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u gradu bit će proučena Fatiha i položeno cvijeće pred duše svih šehida Bugojna i Bosne i Hercegovine, dok će prigodan program, uz obraćanja najavljenih gostiju, biti organiziran kod spomen-obilježja u Vrbanji.

Predviđen je, također, vjerski program u mjesnoj džamiji, te posjeta šehitlucima na groblju u Vrbanji.

- Dan ranije, u subotu, bit će održan memorijalni pohod "Put spasa - Vrbanja 1993.", a u Vrpeči otkriveno spomen-obilježje.

U okviru ovogodišnjeg programa, na Trgu Zlatnih ljiljana bit će izveden Info-performans "rbanja ’93", a bit će upriličena i promocija knjige "Leksikon znamenitih Bošnjaka" autora dr. Nazifa Volodera - kazao je predsjednik Organizacionog odbora manifestacije “Šehidima dova-živima opomena” Vehid ef. Arnaut.

Istim povodom, u Bugojnu će biti izvedena monodrama "Da li sam zaboravljen" autorice Edine Cikotić, uz nastup hora "Džennetske ptice" iz travničkog naselja Kalibunar.

U produkciji Saveza logoraša BiH planirana je promocija dokumentarnog filma "Zločin nad logorašima BiH - svjedočenje žrtava logora", čiji je autor Avdo Huseinović.

U periodu od 17. do 28. jula 1993. pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV) u bugojanskim naseljima Vrbanja, Crniče i Vrpeč ubili su 45 bošnjačkih civila, uglavnom žena i starijih osoba.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije