Sport     | 20.07.2018. 15:05 |

Općina Centar - Više od 100 mališana besplatno pohađa školu nogometa

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 20. jula (FENA) - Općina Centar iz godine u godinu obezbjeđuje sve značajnija sredstva za sport, iako ta oblast nije u njenoj direktnoj nadležnosti. 

Projektom "365 sport plus" Općina Centar otišla je najdalje kada je u pitanju istinska podrška sportu. Putem JU Centar za sport i rekreaciju pokrenula je navedeni projekat u okviru kojeg sva djeca s područja ove lokalne zajednice imaju mogućnost da u potpunosti besplatno treniraju devet različitih sportova, saopćeno je iz Općine Centar. 

Mališanima su na raspolaganju nogomet, košarka, rukomet, odbojka, tenis, džudo, mali nogomet i univerzalne škole sporta i borilačkih vještina.

Veliko interesovanje vlada za besplatnu školu nogometa, a broj polaznika je oko 100 mališana. Treninzi se odvijaju četiri puta sedmično i to ponedjeljkom i srijedom od 18 sati na igralištu FIS-a, te ponedjeljkom i srijedom od 18.15 sati na pomoćnim terenima stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu.

Pomoćnica načelnika Općine Centar za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić prisustvovala je jednom od treninga škole nogometa gdje je sa trenerima i mališanima razgovarala o ovom projektu.

- Kroz ovaj projekat želimo da 365 dana godišnje mladim ljudima damo šansu da se bave sportom, a da oni za to ne moraju izdvajati novac. Naš fokus su djeca iz 11 osnovnih škola iz Centra i želimo omasoviti bavljenje sportom. Raduje me što za ovaj projekat vlada veliko interesovanje a što je razlog da se i u budućnosti nastavi njegova realizacija - kazala je Fazlić.

Emir Kurtić, jedan od trenera besplatne škole nogometa, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što Općina Centar prepoznaje potrebu ulaganja u sport.

- Realizacija projekta je počela u januaru, a od tada je kroz školu nogometa prošlo oko stotinu djece. Mališani su na treninzima podijeljeni u dvije grupe, a svake sedmice na terenima aktivno trenira oko 60 dječaka. Projekat ima poseban uticaj koji je nekada nama koji radimo u školama nogometa teško mjerljiv. U komercijalnim školama nogometa se plaća članarina, a svi smo svjesni da ima mnogo one djece koja nisu u mogućnosti da plate tu članarinu. Upravo zbog toga smatramo da je sa ovim projektom postignut puni pogodak u smislu da je i onoj djeci koja nisu u prilici plaćati svoje treninge omogućeno da treniraju potpuno besplatno - dodao je Kurtić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana