Bosna i Hercegovina     | 21.07.2018. 09:08 |

Mominah: Posjeta princa Sultana Al-Sauda BiH pokazatelj intenzivnije podrške

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 21. jula (FENA) - Prioritet moje misije je aktiviranje politike Kraljevine Saudijske Arabije da nastavi sa saradnjom i podrškom Bosni i Hercegovini politički i ekonomski. Kraljevina će nastaviti da podržava suverenitet i stabilnost BiH, jer je suživot različitih religija i nacija u BiH jedinstveno iskustvo i dokaz tolerancije bosanskog naroda u prihvatanju drugog, i jer je stabilnost BiH važna svim državama svijeta - kazao je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah.

Razgovarala: Kanita Aliagić

On je u intervjuu za Fenu rekao da je pokazatelj intenziviranja podrške BiH, u političkom i ekonomskom smislu, i nedavna posjeta BiH princa Sultana bin Salman bin Abdulaziz Al Sauda, predsjednika Generalnog komiteta Kraljevine Saudijske Arabije za turizam i kulturno naslijeđe.

Ambasador Mominah je podsjetio da je princ Sultan Al-Saud u zvaničnu posjetu BiH došao, kakao je i sam izjavio, po instrukcijama Čuvara dva harema, kralja Selmana Al-Sauda, kako bi, kao i druge delegacije koje dolaze u BiH pratio razvoj odnosa, ono što povezuje BiH i Kraljevinu Saudijsku Arabiju.

- Njegova ekselencija princ Sultan Al Saud je najavio velike investicije u BiH, te ukazao na obim prijateljstva koji povezuje Kraljevinu i BiH i humanu korelaciju između naša dva naroda – istakao je ambasador Mominah.

Riječi prate i djela, te ambasador Mominah podsjeća da je Kraljevina Saudijska Arabija pružila i pruža narodu BiH pomoć i podršku, i to smatra svojom humanom obavezom kako bi narod BiH prevazišao iskušenja i poboljšao svoje životne prilike i kako bi prebrodio krize tokom rata i nakon njegovog završetka.

- Postoji obostrana volja i želja na zvaničnom nivou da se unaprijede dobri bratski odnosi između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH, koji su na zadovoljavajućem nivou, ali ne ispunjavaju aspiracije obje strane. Nastavit ćemo podržavati to opredjeljenje i radit ćemo sa svima u BiH na onome što je od interesa za obje prijateljske države – naglasio je ambasador.

Što se tiče oblasti investicione saradnje, Mominah je kazao da Ambasada zajedno sa nadležnim institucijama u BiH ulaže napore kako bi se podigla razina veza na ovom polju. U tom smislu je najavio potpisivanje niza sporazuma koji imaju za cilj jačanje ekonomskih veza između dvije države na mnogim poljima, što će predstavljati veliku podršku poslovnim ljudima i bh. društvu u cjelini.

Očekuje se uskoro potpisivanje Sporazuma o zaštiti investicija, koji će, kako je Mominah istakao, bez ikakve sumnje dovesti do unapređenja ekonomskih veza između dvije države, a završene su i konsultacije oko Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

- Međutim, obim trgovinske razmjene između dvije države je još uvijek nizak, a isti je moguće povećati uz ulaganje dovoljnog truda kako bi se izvoznici i uvoznici iz obje države upoznali s trgovinskim prilikama. Ovdje nastupa uloga trgovinskih komora i ambasada obje države kako bi se pokušali zbližiti poslovni ljudi iz Kraljevine i BiH, te kako bi se promovirale postojeće trgovinske prilike – potcrtao je Mominah.

Što se tiče sporazuma koji se odnose na poboljštanje ekonomske i investiticione saradnje, kaže da su neki sporazumi gotovi i spremni su za potpisivanje: Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja - porez na dohodak i vlasništvo, povoljni kredit za finansiranje projekta izgradnje i opremanja nekoliko bolnica i zdravstvenih ustanova u Gradu Mostaru u iznosu od 19,5 miliona eura, te povoljni kredit za finansiranje projekata unapređenja infrastrukture na području Općine "Stari Grad“ u Sarajevu u iznosu od osam miliona eura.

Također, tu su i sporazumi koji su nedavno potpisani: o grantu Kraljevine za izgradnju Biblioteke Univerziteta "Sarajevo“ u iznosu od 22 miliona dolara,  o povoljnom kreditu za unapređenje infrastrukture u gradu Goraždu u iznosu od 6 miliona dolara, saradnji na polju borbe protiv kriminala, izgradnja i opremanje Naučno-istraživačkog instituta "Kralj Selman bin Abdulaziz“ na Univerzitetu "Sarajevo School of Science and Technology“ u iznosu od 10 miliona dolara, Sporazum o obnovi i rekonstrukcija određenog broja kuća povratnika u Srebrenici te Projekt ekonomske podrške u iznosu od jedan milion eura, kao i  Sporazum o naučnoj i obrazovnoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije.

Ambasador Mominah je podsjetio i na nedavno potpisane sporazume o zajedničkoj saradnji: Sporazum o osnivanju Zajedničkog vijeća privrednika dvije države, a koji je potpisan između Vanjskotrgovinske komore BiH i Vijeća saudijskih komora, te Sporazum - ugovor o grantu (Financing Letter) u iznosu od 940.000 američkih dolara na osnovu kojeg će Kraljevina finansirati završetak infrastrukturnih radova na skladištu municije Oružanih snaga BiH "Krupa“ u Hadžićima.

- Moja država podržava sve ono o čemu se Bosanci i Hercegovci usaglase u Bosni i Hercegovini zarad interesa njenih naroda, od reformi pa do članstva u Evropskoj uniji. Što ste tiče eventualnih prijedloga ili poruke ona je uvijek usmjerena unapređenju odnosa na svim poljima kako bi se udovoljilo aspiracijama dva bratska naroda – zaključio je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah u intervjuu za Fenu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Mominah: Nama je čast dočekati hadžije, goste Allaha dž.š. (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo