Stranačke aktivnosti     | 20.07.2018. 12:41 |

Saopćenje za javnost SDPBiH - Izjava Anera Žuljevića

FENA Saopćenje

Izjava za medije delegata SDP BiH u Domu naroda FBiH Anera Žuljevića

 

 

Zbog političkog sljepila SDA, koja je skoro pola godine odbijala dozvoliti uopšte mogućnost da se o zakonu o izbornim jedinicama raspravlja u Parlamentu FBiH, izgubljeno je previše dragocjenog vremena.

Vrijedi podsjetiti da su ljudi iz SDA kršili i Poslovnik Parlamenta FBiH ne bi li spiječili da se ovaj zakon razmatra i usvoji, a što je prema ranijem stavu Ustavnog suda FBiH jednako kršenju Ustava FBiH.

Jasno je da ova stranka nosi najveću odgovornost zbog činjenice da danas u „sudijskom vremenu“ moramo da se hrvemo sa HDZ i SNSD i svim blokadama koje oni mogu smisliti, a koje im je opet osigurala SDA kroz imenovanje Drage Puzigaće na mjesto potpredsjednika Doma naroda.

Zbog svih ovih činjenica jako je teško vjerovati da su oni danas iskreni u nastojanju da se ovaj zakon usvoji, te da njihovo trenutno djelovanje zapravo nije tek pokušaj stvaranja alibija kako su eto i oni željeli spriječiti HDZ i SNSD u potpunoj blokadi države, iako su im svim dosadašnjim odlukama u tome itekako pomogli.

Jasno je da upravo SDA, HDZ i SNSD imaju interes da se stvara klima haosa i sukoba pred izbore, jer oni nemaju građanima šta drugo ponuditi, s obzirom da u četiri godine njihove vlasti nisu uradili apsolutno ništa.

Puzigaća se svojim potezom svrstao među ljude koji su spremni žrtvovati interese svih građana, zbog interesa političkih moćnika. To je sramna uloga, ali neka on nosi taj teret.

Nažalost, njemu je to omogućila trenutna vlast, koja zaista vrijeđa zdrav razum kada tvrdi da su sad oni neki spasioci!

Umjesto što problem koji su sami napravili, koriste da se predstave kao „spasioci“, bolje bi im bilo da počnu zaista ozbiljno raditi da se zakon konačno i usvoji.  Mi iz SDP-a smo im prije više od mjesec dana govorili i upozoravali da se ovo može desiti i da je potrebno smijeniti Puzigaću, ali nas tada nisu slušali. 

Unatoč svemu pokušat ćemo izaći na kraj sa svim blokadama i posljedicama tuđih loših odluka i naivne politike trenutne vlasti. Očekujem da iduće sedmice Puzigaća bude smijenjen, te da nakon toga zakon bude usvojen.

Klub Hrvata ima mogućnost pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i na taj način pustiti Ustavnom sudu FBiH da se izjasni. Ali oni to ne žele dozvoliti. Znaju da će Ustavni sud FBiH taj zahtjev odbiti i zato koriste sve načine blokade da zakon uopšte dođe do Ustavnog suda.

Da je SDA dozvolila da se zakon razmatra u decembru prošle godine,  kada je to moralo da se desi da se poštovao poslovnik Parlamenta, bilo bi sasvim dovoljno vremena da se premoste sve eventualne blokade.

Sada je vremena zaista malo, ali mi iz SDP-a ćemo učiniti sve da se i u ovo malo vremena omogući usvajanje ovog zakona, koji će osigurati integritet izbornog procesa i faktički spasiti demokratiju i demokratski poredak u BiH.

Radi se o interesu svih građana BiH i zaista je nevjerovatno da se neko može i smije sa tim kockati..

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta