Ekonomija     | 20.07.2018. 12:46 |

KS i BBI banka - Finansijska sredstva za MSP sa profitnom maržom od nula posto

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 20. jula (FENA) - Ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Muharem Šabić i predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić potpisali su danas u Sarajevu novi ugovor o poslovnoj saradnji i uspostavljanju subvencionirane linije finansiranja za privrednike sa područja KS.

Tim ugovorom, kako je istaknuto nakon njegovog potpisivanja, zahvaljujući subvenciji Kantona Sarajevo, privrednicima sa područja Kantona bit će obezbijeđena finansijska sredstva sa profitnom maržom od nula posto. 

Ministar Šabić je kazao da Vlada Kantona Sarajevo već treću godinu zaredom radi ovaj projekt kojim omogućava privrednicima da na povoljan način dođu do finansijskih sredstava. Ove godine je kroz program predviđeno 47 miliona KM, što za tri godine predstavlja oko 110 miliona KM.

Šabić je dodao da se bilježi rast svih ekonomskih parametara privrede u KS, te istakao da je ovaj program u zadnje dvije godine pokazao veoma dobre rezultate. Ujedno se doprinosi poboljšanju privrednog okruženja, te omogućava pristupačnost povoljnih finansijskih sredstava.

Predsjednik Uprave BBI Amer Bukvić je naglasio značaj ovog projekta koji pruža mogućnost da srednja i mala preduzeća dobiju kredite do sedam godina po profitnoj marži od nula posto.

- Kanton ulazi u projekt subvencijom profitne marže i na taj način pravi ambijent koji trenutno nema ni u jednoj zapadnoevropskoj zemlji. Radi se o izuzetno povoljnom finansiranju za MSP koja mogu dobiti do milion KM – dodao je Bukvić.

Privatna Predškolska ustanova ''Bonum'', kada je aplicirala za subvencioniranu liniju u KS, imala je osam zaposlenih, a u proteklih godinu dana taj broj je narastao na 18.

Vizija ove ustanove, kako je rekla vlasnica Azra Baščelija, jeste da postane respektabilna obrazovna ustanova koja će doprinijeti ostvarivanju prava na obrazovanje za svako dijete, što je zapravo temeljno pravo. Ustanova ima moderan programski portfolio, namjeravaju da povećaju kapacitete i doprinesu da se djeca obrazuju na savremeni način po licenciranim programima i da imaju sretno djetinjstvo.  

-  Ovaj program i sredstva koja smo dobili, bili su nam značajan zamajac za daljnji rad – kazala je Baščelija.

Firma Albat, koja se bavi elektroopremom, svojim kvalitetenim proizvodima osvaja nova strana tržišta, a njen direktor i vlasnik Jasmin Đozić je kazao da su zahvaljujući ovom projketu i BBI banci uspjeli da povećaju kapacitete, nabave dodatnu opremu i prime nove radnike. Posljednjih nekoliko godina, kako je naveo Đozić, prisutni su na tržištima regije (Albanija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo), imaju pripremljene ugovore za Srbiju i Hrvatsku i ostvarene kontakte na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Vlada BPK za rekreacioni kompleks bazena u Vitkovićima izdvojila 350.000 KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu