Bosna i Hercegovina     | 20.07.2018. 12:45 |

Tešanović: Napravljen značajan pomak u pogledu saradnje s IAEA (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. jula (FENA) - Zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS) BiH i državni koordinator za saradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) Zoran Tešanović je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da Međunarodna agencija za atomsku energiju svake godine na svojevrstan način pomaže BiH, a pomoć se odvija kroz projekte koji se predlažu na dvogodišnjem nivou.

Naveo je da se projekti predlažu od institucija koje unutar države koriste radioaktivne izvore i imaju potrebu za pomoć. Do sada je ta pomoć uglavnom bila okrenuta ka medicini, odnosno nuklearnim medicinama, radiologiji, radioterapiji ...

- U posljednje vrijeme sam kao državni koordinator pokušao da uključim i druge koji takvu pomoć mogu da primaju, ili koji takvu pomoć trebaju u svom radu - kazao je Tešanović, dodajući da su razni oblici primjene radioaktivno procesnih i nuklearnih tehnologija.

Nažalost, dodao je on, BiH nije baš dostigla nivo da imamo razvijenu ovu tehnološku oblast.

- Na nama je da u narednom periodu radimo ili da pomognemo našoj privredi u smislu otvaranja ovih vrata i edukacije, a potom i usvajanja ovih tehnologija - naveo je Tešanović.

Napomenuo je da su od 2016. godine napravili značajan pomak u pogledu saradnje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i da je njihova pomoć značajnija. Istaknuo je da su od 2016. godine značajno povećali saradnju, odnosno da su ostvarili puno značajniju podršku od IAEA.

Po njegovim riječima, ta pomoć je do 2016. u najvećem dijelu bila pomoć u edukaciji i nešto u opremi. Od 2016. godine pomoć je, pored edukacije i podrške u razvoju infrastrukture i obrazovanju kadrova, značajna i u opremi - ocijenio je Tešanović.

Na novinarsko pitanje u vezi s namjerom Republike Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori Tešanović je kazao da je to pitanje koje je otvoreno dugo vremena, ali koje bi trebalo postaviti odgovornim ljudima u Zagrebu.

- Ono što je nama poznato sada, da Hrvatska još nije donijela zvanično odluku da to odlagalište bude na Trgovskoj gori. U tom smislu i mi kao Agencija, ali i Vijeće ministara BiH je u prethodnom periodu radilo i kroz kontakte s ljudima u hrvatskim odgovornim tijelima prenijelo naše protivljenje. Sve što su zaključivali Vijeće ministara i parlament BiH preneseno je institucijama u Zagrebu - kazao je Tešanović.

Dodao je da i predstavnici Agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost koriste svaku priliku da na skupovima izvan BiH, na kojima se govori o ovoj temi, ukažu na protivljenje BiH.

- Međutim, naše protivljenje, mi kao Agencija, moramo da naslonimo samo na tehnički aspekt i eventualno neusklađenost sa tehničkim pitanjima i načinom na koji se takvo odlagalište može koristiti - naveo je Tešanović.

Upitan u vezi sa skladištenjem medicinskog otpada, dogovorio je da u BiH ne postoji jedno centralno skladište, te da „imamo istrošene radioaktivne izvore na više lokacija koji se nalaze pored industrijskih postrojenja ili u bolnicama gdje su i bili korišteni i uskladišteni na način kako je to bilo propisano“.

- Strategija je odredila da se iznađe jedno centralno skladište u BiH, da se svi ovi izvori na pravi način uskladište i da se smjeste u to jedno centralno skladište. Taj postupak je još u toku. Nije određeno jedno skladište. Mi kao Agencija, u tom smislu smo kontaktirali i entitetske vlade sa zahtjevom da nam pomognu, jer znamo da je to pitanje i pitanje lokalne zajednice, ali i svi međunarodni propisi insistiraju da se to radi potpuno transparentno i otvoreno - kazao je Tešanović.

Dodao je da su kontaktirali i Ministarstvo odbrane te da su dobili nekoliko lokacija koje su obilazili, ali za koje zbog niza okolnosti nisu smatrali da su adekvatne.

- Siguran sam da ćemo u narednom periodu raditi puno intenzivnije na tome, s obzirom na to da smo u procesu dobivanja i jednog dodatnog granta, odnosno pomoći od Evropske unije za rješavanje ovog pitanja, pa će nas i to dodatno stimulisati da riješimo ovo pitanje - zaključio je Tešanović.        

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2005/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1cQc7r8jNPa3wdCSm1xbbCq7nQoghRCAr?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grossi pozvao na ',maksimalnu suzdržanost' oko Zaporožja

IAEA održava hitan sastanak zbog napada na Zaporožje

Odbor IAEA raspravlja o Iranu u jeku napetosti na Bliskom istoku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana