Bosna i Hercegovina     | 20.07.2018. 11:57 |

Izvođači radova i Ministarstvo zadovoljni dinamikom gradnje mosta Svilaj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. jula (FENA) - Sekretar Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Igor Pejić učestvovao je na sastanku na gradilištu mosta Svilaj, a analiziran je trenutni status izgradnje mosta.

Sastanku su prisustvovali i član Uprave Hrvatskih autocesta Miodrag Furdin sa saradnicima, predstavnici Uprave HERING-a, oba nadzora, predstavnici proizvođača čelika MAEG, članovi bh. tima za provođenje gradnje mosta Svilaj, uključujući i predstavnika JP Autoceste FBiH.

- Izvođač HERING, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i HAC Zagreb ulažu posebne napore za dostizanje svih zastoja nastalih kao posljedica enormno visokog vodostaja u periodu od novembra 2017. do maja 2018. godine. Izvođač HERING potvrdio je, još jednom učesnicima sastanka, da konačni rokovi neće biti dovedeni u pitanje - saopćeno je iz Ministarstva.

Nakon analize realizacije dinamičkog i finansijskog plana izgradnje mosta, konstatirano je da je, od ukupno 184 betonska pilota odnosno šipa, izgrađen 181 odnosno više od 99 posto.

- U postupku izrade su stupišta S3 i S4, na kojima se završavaju čelične talpe ili su završene (što je slučaj sa stupištem S3), od ukupno 5.300 tona čelika radionički su završene 3.723 tone odnosno nešto više od 71 posto, a isporuka segmenata na gradilište se odvija u kontinuitetu. Od ukupno 102 čelična segmenta, na mostu su postavljena 52 odnosno 51  posto. Trenutni kumulativni plan finansijske realizacije jest 11.335.331,86 eura, a realizirano je 12.258.870,16 eura te je kumulativna finansijska realizacija oko 108 posto. U konačnici, nakon analize dinamičkog i finansijskog plana odnosno potpuno okončanih radova, ukupna realizacija gradnje mosta trenutno je 55 posto - naglašeno je.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ubrzati radove i smanjiti kašnjenja na izgradnji dionice Tarčin – Ivan

Poginuo radnik na gradilištu na Otoci

Tegeltija: Želje za povezivanjem često su važnije od betona i čelika (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu