Svijet     | 20.07.2018. 09:57 |

Trump poziva Putina u Washington na jesen

FENA Internet

WASHINGTON, 20. jula (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump pozvat će svog ruskog kolegu Vladimira Putina u Washington na jesen, saopćila je u četvrtak glasnogovornica Bijele kuće, u potezu koji je iznenadio vodećeg američkog obavještajca Dana Coatsa, navodi dpa.

Poziv dolazi u vrijeme konfuzije oko toga o čemu se tačno govorilo tokom privatnog susreta licem u lice dvojice predsjednika u Helsinkiju u ovoj sedmici. Bilo je riječi o tome da su dvojica čelnika postigli neke sporazume, ali nije bilo nikakve zvanične objave. 

Sjenku nad samitom bacile su brige oko ruskog navodnog uplitanja u američke izbore u 2016. Tačan datum očekivane Putinove posjete nije potvrđen, ali se američki srednjoročni izbori održavaju u novembru.

Američka obavještajna zajednica i većina političara saglasni su da je Rusija intervenirala na izborima u 2016., dok je Trump  uzmicao pod intenzivnim političkim pritiskom. On je bio prinuđen da potvrdi kako vjeruje vlastitim obavještajnim agencijama u vezi Putina.

-         U Helsinkiju je Trump pristao na dijalog na radnom nivou između osoblja dva vijeća za nacionalnu sigurnost. Predsjednik Trump zatražio je od (savjetnika za nacionalnu sigurnost) Johna Boltona da pozove predsjednika Putina u Washington na jesen i te rasprave već su u toku - objavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders. 

Govoreći na sigurnosnom forumu u Aspenu u Koloradu, direktor američke Nacionalne obavještajne agencije (NSA), Dan Coats, izrazio je iznenađenost viješću o pozivu upućenom Putinu.

- To će biti nešto posebno. Nisam upoznat s tim - kazao je.

Coats je također kazao da ne zna o sadržaju privatnih razgovora Trumpa i Putina u Finskoj u ponedjeljak.

Putin je i ranije bio u posjeti SAD-u u svojstvu ruskog predsjednika, uključujući posjete Teksasu i New Yorku, i bio je u Bijeloj kući kada je u njoj boravila administracija predsjednika Georgea W Busha.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Čelnici EU pozvat će na samitu u ovoj sedmici na odlučnu akciju na konkurentnosti i čelništvu bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'