Stranačke aktivnosti     | 19.07.2018. 14:47 |

Saopćenje za javnost Saveza za promjene

FENA Saopćenje

Zbog značaja i ozbiljnosti teme zbog koje je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske sazvao kolegijum za ponedjeljak, šefovi poslaničkih klubova stranaka Saveza za promjene će se odazvati pozivu i pokušati da, zajedno sa drugim strankama, razumno i krajnje odgovorno donesemo odluku koja će biti u najboljem interesu Republike Srpske.

Podsjećamo da je Izvještaj Komisije za Srebrenicu, zbog koje je posebnu sjednicu NSRS zatražio predsjednik Republike Milorad Dodik, usvojen kao rezultat presude Doma za ljudska prava, koji je obavezao tadašnju Vladu Republike Srpske, a ne Narodnu skupštinu da izvještaj usvoji.

S obzirom na to da Narodna skupština RS, upravo zbog toga, ne može ni da poništi izvještaj, što je predsjednik Republike najavio prije nekoliko dana, tražimo da Vlada RS prije sjednice Kolegijuma NSRS donese odluku o stavljanju van snage odluke Vlade iz 2004. godine o prihvatanju Izvještaja Komisije za Srebrenicu, kao i da pripremi informaciju o razlozima za odbacivanje Izvještaja.

Zasjedanje NSRS može uslijediti samo poslije stava Vlade koja je nadležna da Izvještaj stavi van snage. Ako to Vlada ne uradi i ne pripremi informaciju za Narodnu skupštinu RS, ovaj poziv je u tom slučaju besmislen i upućen organu koji nije nadležan za odlučivanje.

Upozoravamo da je ovo veoma ozbiljna tema za Republiku Srpsku i da o ovakvim temama ne treba raspravljati pod pritiskom izbornih aktivnosti, već razumno i na osnovu čvrstih argumenata.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dodik: Nije bilo izborne prevare, narod ne voli gubitnike

Govedarica: S Dodikom ne želim bilo kakav razgovor, ne idemo na sastanak

Saopćenje za javnost Saveza za promjene

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije