Bosna i Hercegovina     | 19.07.2018. 15:18 |

'TROM' Doboj - Otvorena laboratorija za ispitivanje stabilnosti municije

FENA Muamer Selimbegovic

DOBOJ/SARAJEVO, 19. jula (FENA) - U sklopu realizacije 'SAFE-UP' projekta, danas je na lokaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Doboju - Tehničkoj radionici za opravku i uništavanje municije - TROM svečano otvorena Laboratorija za ispitivanje hemijske stabilnosti municije.

Za rekonstrukciju objekta u kojem se laboratorija nalazi, nabavku i ugradnju opreme te obuku osoblja osigurano je 360.000 eura donatorskih sredstava, potvrđeno je Feni u Ministarstvu odbrane BiH.

Ceremoniji otvaranja spomenute laboratorije prethodilo je potpisivanje Ugovora o donaciji između Ministarstva odbrane BiH i Misije OSCE-a u BiH, angažirane na implementaciji  SAFE-UP projekta.

Zamjenik ministrice odbrane BiH Boris Jerinić je tim povodom izjavio kako se radi o iznimno vrijednom projektu - najsavremenijoj laboratoriji te vrste u regionu, te da je njeno otvaranje u funkciji poboljšanja sigurnosnog okruženja, odnosno da će doprinijeti sigurnosti stanovništva, kao i osoblja koje je neposredno angažirano na izvršavanju poslova i zadataka u skladištima naoružanja i municije OSBiH.

Realizaciju tog projekta pozdravio je zamjenik šefa OSCE-ove misije u BiH Alexander Chuplygin, istaknuvši predanost partnerstvu s Ministarstvom odbrane BiH, kao i spremnost Misije OSCE-a da i nadalje podržava napore na unapređenju sigurnosne infrastrukture u BiH.

U novootvorenoj laboratoriji smješteni su aparati za ispitivanje baruta municije, a u njenom sklopu nalazi se i objekat za skladištenje uzoraka baruta - centralna kolekcija baruta.

SAFE-UP BiH projekt realizira se na temelju ranije potpisanog Protokola između OSCE-ove misije u BiH i Ministarstva odbrane BiH i predstavlja nastavak projekta SECUP BiH.

Realizaciju dvogodišnjeg SAFE-UP projekta, vrijednog 1.650.000 eura, finansiraju zemlje donatori - Švicarska, Austrija, Češka, Slovačka, Turska, Njemačka, Francuska, Italija, Norveška i Lihtenštajn.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta