Bosna i Hercegovina     | 19.07.2018. 14:18 |

Salkić: Opasna i zabrinjavajuća Dodikovo radikalizacija političke scene u RS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 19.jula (FENA) – Zahtjev Milorada Dodika, za poništenje Izvještaja Komisije za Srebrenicu, samo potvrđuje njegov strah od konačne pobjede istine i pravde, koju priznaje cijeli civilizirani svijet – ukazao je danas potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Ništa drugo, kaže, nije se mogli ni očekivati od onih koji su dodijelili najveća entitetska priznanja osuđenim za genocid i udruženi zločinački poduhvat.

-To pokazuje da aktuelna vlast istrajava na realizaciji strateških ciljeva od 9. januara 1992. godine, a čija je posljedica počinjeni genocid nad Bošnjacima – naveo je Salkić u reagovanju na Dodikov zahtjev da se sazove posebna sjednice Narodne skupštine RS, na kojoj bi se trebala razmatrati "Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine“.

Entitetski predsjednik je nedavno najavio kako će tražiti da Narodna skupština odbaci Izvještaj Komisije za Srebrenicu, koji je sačinjen 2004. godine.

Salkić smatra da je takvo ponašanje predsjednika entiteta opasno i zabrinjavajuće, imajući u vidu ovlasti i mehanizme kojima raspolaže, ali i ljude koji su, kako je naveo, u sistemu i izvan njega, a koji su spremni slijepo slušati, nerazmišljajući o posljedicama postupaka.

-Očekujemo da će oni, koji se brinu o sigurnosti građana u ovoj zemlji, pratiti sve ove aktivnosti, te da su spremni na reakciju ako dođe do ugrožavanja sigurnosti građana i države Bosne i Hercegovine. Jer, teško je očekivati da su ovakvi, poput Milorada Dodika, spremni mirnim putem predati vlast demokratski izabranim predstavnicima - kazao je u svojoj izjavi Salkić.

Ističe da se Dodik odlučio "za put potpune radikalizacije političke scene u RS-u“, nakon što mu je "propao plan da preko svojih jataka početkom ove godine pokuša doći do bošnjačkog glasačkog tijela radi izbora za člana Predsjedništva BiH iz RS-a“.

- Nedavno paranoično gostovanje na jednoj televiziji, gdje je, između ostaloga, na najprizemniji način govorio o najvećim vrijednostima Bošnjaka, pokazuje da je on potpuno izgubio orijentaciju u vremenu i prostoru. Tome svjedoči i činjenica da predsjednik entiteta komentariše teme o kojima ima oskudno znanje, priča o globalnoj politici, a najmanje se bavi onim što mi je primarna zadaća, a to je život običnih građana, čije je živote svojom vladavinom doveo na dno. Suočen sa sve većim nezadovoljstvom građana, vraća se svom oprobanom receptu, vrijeđajući islamske svetinje i osjećaje muslimana, te nastavljajući sipati so na najveću ranu Bošnjaka – upozorio je Salkić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo