Svijet     | 19.07.2018. 12:57 |

Eritreja u 'gestu pomirenja' povukla vojnike s granice sa Etiopijom

FENA Internet

ASMARA, 19. jula (FENA) - Eritreja je povukla svoje vojnike sa militarizirane granice sa Etiopijom kao "gest pomirenja" sa tom susjednom zemljom, s kojom više od dvije decenije nije imala diplomatske odnose.

"To je imperativ za sve one koji brinu o dugoročnom planu stabilnosti i ekonomske održivosti regiona da učine sve što mogu da pomognu da dvije zemlje krenu dalje od rata zbog kojeg su na obje strane patili ljudi", prenosi Reuters, pozivajući se na saopćenje koje je objavila provladina novinska agencija Eritreje.

Predsjednik Eritreje Isaias Afwerki i premijer Etiopije Abiy Ahmed početkom jula su potpisali zajedničku deklaraciju mira i prijateljstva, čime su po prvi put uspostavljeni zvanični diplomatski odnosi između dvije države nakon dvije decenije prekida.

Time je ratno stanje između dvije susjedne zemlje i zvanično okončano.

Pogranični rat između dvije zemlje trajao je od 1998. do 2000. godine, a na desetine hiljada ljudi je poginulo.

Eritreja je bila dio stare etiopske države, a početkom 1960-ih osnovan je pokret za nezavisnost Eritreje koji je doveo do trodecenijskog građanskog rata.

Dvije zemlje ratovale su od 1998. do 2000, duž zajedničke granice, a sukobi su okončani odlukom suda u Hagu kojom su definirane granice.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

UN upozoravaju na humanitarne potrebe u Etiopiji

U epidemiji kolere u Etiopiji preminule 23 osobe

Deseci civila ubijeni u sukobima u Etopiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'