Bosna i Hercegovina     | 19.07.2018. 13:25 |

Nenadić: Potvrđena odlična suradnja Ministarstva pravde i uprave KS i NVO-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. jula (FENA) – Na sastanku ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo Maria Nenadića s predstavnicima nevladinog sektora, Centar za istraživačko novinarstvo, Centari civilinih inicijativa i Istinomjer, potvrđena je odlična suradnja Ministarstva pravde i uprave i nevladinog sektora u Kantonu Sarajevo - saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Ministar Nenadić obavijestio je učesnike kako je veoma zahvalan predstavnicima civilnog sektora što su u prethodne dvije i po godine pratili rad Ministarstva pravde i uprave i na svaki način davali pozitivne smjernice, ali i kritikovali, što je u značajnoj mjeri korigiralo rad Ministarstva i skretalo pažnju ministra na interese građana i civilnog sektora vezano za programske zadaće i druge redovne aktivnosti ovog ministarstva.

- U dvije i po godine svog dosadašnjeg mandata predložio sam Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo 19 zakona i svi su doneseni jednoglasno, a nitko nije bio suzdržan. To je ocijenjeno kao kurioziet u KS-u i u čitavoj Bosni i Hercegovini na bilo kojem nivou vlasti u zadnjih 25 godina - naglasio je ministar Nenadić.

Dodao je i kako je uvijek vodio računa o “komunikaciji” s javnosti, što dokazuje i činjenica da je za ove dvije i po godine objavljena 371 informacija na službenoj web stranici Ministarstva pravde i uprave.

U KS-u trenutno radi 2.321 udruženje građana i to je u nadležnosti resornog ministarstva. Sagledane su i aktivnosti koje provodi upravni inspektorat gdje nema predmeta koja čekaju na rješavanje. U ovom resoru funkcionira i TVSA, te je ministar Nenadić ukazao i na glavne probleme funkcioniranja ovog javnog preduzeća.

Predstavnici nevladinog sektora zahvalili su ministru na organizaciji sastanka i njegovom transparentnom radu, kao i na davanju mogućnosti za eventualne kritike.

Istinomjer provodi aktivnosti praćenja dosljednosti i realizacije izjava javnih dužnosnika te su potcrtali kako je ministar Nenadić jedan od rijetkih dužnosnika čija su polja za ispunjena obećanja obojena zelenim, što jasno ukazuje da nije bilo skrivene agende i nerealnih obećanja.

Također su se zahvalili što su učestvovali na izradi Zakona o državnoj službi i lokalnoj samoupravi, te na odličnoj komunikaciji koju je Ministarstvo delegiralo kao odličan primjer u suradnji s Gradom, općinama, nevladinim sektorom i drugim zainteresovanim za ovo važno pitanje, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana