Svijet     | 19.07.2018. 11:15 |

PLO: Izrael zakonom o nacionalnoj državi legalizira apartheid

FENA Internet

RAMALLAH, 19. jula  (FENA) – Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) u četvrtak je  osudila usvajanje "zakona o jevrejskoj državi" u izraelskom parlamentu, Knessetu.

Članica izvršnog komiteta PLO Hanan Ashrawi navodi u saopćenju da zakon o jevrejskoj državi "daje dozvolu za apartheid, diskriminaciju, etničko čišćenje  i sektaštvo na račun palestinskog naroda. Takav rasistički i pun predrasuda zakona nelegalan je po svim standardima međunarodnog prava, demokratije, humanosti, pravde, tolerancije i inkluzije".

- Još jednom je desničarska vladajuća koalicija pokazala svoj istinski karakter demonstrirajući da se oslanja na održavanje zvanične politike etničke čistoće i supremacije, dajući izvornim palestinskim građanima drugorazredni status - izjavila je Ashrawi.

Ona je pozvala sve članice međunarodne zajednice i ljude sa savješću da "dovedu u pitanje takav zakon i politiku flagrantne diskriminacije, te da prinude Izrael da se povinuje normama i standardima civiliziranog ponašanja".

- Uprkos svim izraelskim naporima na brisanju naših prava i identiteta, odlučnost i ustrajnost palestinskog naroda da očuva svoju slobodu i istorijsku validaciju će prevladati - istaknula je Ashrawi, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH odobrilo ulazak i boravak u BiH za tri državljana Palestine

Afrička unija pozvala svjetske sile da hitno nametnu mir i garantuju prava palestinskog naroda

Palestinski premijer podnio ostavku predsjedniku Abbasu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!