Stranačke aktivnosti     | 19.07.2018. 09:28 |

Saopštenje za javnost Narodnog demokratskog pokreta

FENA Saopćenje

Izborni inženjering u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj vjerovatno je jedinstven i nezapamćen slučaj u istoriji višestranačkih, slobodnih i neposrednih izbora u Evropi i svijetu. Paradoksalna i tragikomična činjenica je da kod nas na jednog popisanog građanina imamo 1,08 birača, iako svi znamo da je broj građana sa pravom glasa, u pravilu i u praksi, uvijek manji od broja stanovnika.

Prema podacima zavoda za Statistiku Republike Srpske i Popisu iz 2013. godine, u Republici Srpskoj živi 1.170.342 stanovnika, a Odlukom o zaključenju Centralnog biračkog spiska, sa stanjem na dan 7. 5. 2018. godine, konstatovano je da u Srpskoj postoji 1.262.408 građana sa biračkim pravom. Dakle, radi se o „višku“ od 92.331 ljudi. Tražimo da zvanične institucije, nadležne za provođenje izbora, objasne kako se došlo do ovolike razlike?

Pitamo se kojim metodama i mahinacijama je moguće „izmisliti“ identitete birača i napraviti ovako skandalozne i za razum uvredljive statistike.

Kada zvanične podatke uporedimo na nivou izbornih jedinica i pojedinačnih lokalnih samouprava, nelogičnosti postaju jasnije i očiglednije.

Samo u izbornoj jedinici dva za NSRS broj birača je veći za oko 12.000 od broja stanovnika i on iznosi 146.408, a prema popisu je evidentirano ukupno 134.696 stanovnika na području opština Srbac, Laktaši, Gradiška i Prnjavor, koje čine ovi izbornu jedinicu.

Broj birača nije samo veći od broja popisanih stanovnika, već se on i povećao u odnosu na brojke sa posljednjih lokalnih izbora 2016. godine, što je potpuno apsurdno, ako imamo u vidu masovne trendove odlaska stanovništva i negativnu stopu prirodnog priraštaja više od deceniju unazad.

Tako je u odnosu na 2016. godinu, samo u Izbornoj jedinici tri, broj glasača povećan za 7.799, odnosno sa 268.679, koliko ih je bilo 2016. godine, na 276.478 – koliko ih je utvrđeno za Izbore 2018. U Izbornoj jedinici devet 2016. godine bilo je registrovano 103.384 birača da bi za izbore 2018. godine taj broj dostigao 110.343. Dakle, i u ovoj izbornoj jedinici (Hercegovina) došlo je do povećanja broja glasova za gotovo 7.000.

Na osnovu navedenih podataka sumnjamo da je vještačko povećanje broja birača uzelo toliko maha da će postati moguće, na osnovu ovih neutemeljenih brojki iz svake izborne jedinice, krađom i manipulacijom glasova, obezbjediti najmanje jedan siguran mandat za političke subjekte koji se upuste u takvu avanturu.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

NDP

Vezane vijesti

NDP Dragana Čavića u koaliciji s SNSD-om, tražili jedno ministarstvo

Saopćenje za javnost NDP-a

Saopćenje za javnost NDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo