Regija     | 18.07.2018. 17:49 |

Slovenski parlament o zakonu za zaštitu interesa NLB-a u Hrvatskoj

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 18. srpnja (FENA) - Prema zakonu o zaštiti interesa Nove Ljubljanske banke (NLB) ta će banka u 100-postotnom vlasništvu slovenske države morati i dalje podnositi žalbe na presude hrvatskih sudova koje se odnose na problem tzv. prenesene devizne štednje njezinih starih štediša u Hrvatskoj, dok će u slučaju ovrhe njezinih računa prema pravomoćnim presudama država banci iz tzv. sukcesijskog fonda namirivati štetu.

 Takav zakonski prijedlog Cerarove tehničke vlade u srijedu je potvrdio zajednički parlamentarni odbor, a ovog tjedna trebao bi ga po žurnom postupku potvrditi parlament na plenarnoj sjednici.

 Ministrica za financije Mateja Vraničar Erman kazala je da zakon treba što prije potvrditi kako bi banka mogla ući u postupak privatizacije, kako od Slovenije traži Europska komisija, te zato da banka može državi isplatiti dividende iz zadnje dvije godine koje do sada nisu uplaćene u proračun zbog odluke Europske središnje banke (ECP).

 Privatizacija NLB-a, pri čemu će se prodati tri četvrtine njezinih dionica, kako banka ne bi potpala pod odredbe da je tijekom dokapitalizacije dobivala nedopuštenu pomoć države po njezinim je riječima "neizbježna" i mora se dogoditi, javila je Hina.

 Više parlamentarnih stranaka naglasilo je u raspravi pred odborom da je privatizacija banke neopravdana i da bi je trebalo zadržati u domaćim rukama. Za privatizaciju banke izjašnjavali su se zastupnici stranaka desnice i liberalnog centra.

 Ako u međuvremenu dođe do zapljene imovine NLB-a u Hrvatskoj temeljem odluka hrvatskih sudova, a u sukcesijskom fondu ne bude dovoljno novaca, banci će gubitke u Hrvatskoj država nadoknaditi iz B-bilance u proračunu, kazala je ministrica Vraničar-Erman.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Nepalci pretekli radnike iz BiH u Hrvatskoj, a Indijci nadmašili Srbijance

Milanović: Na izborima ću sudjelovati kao kandidat za premijera i pobijediti

Tri godine uzimala mirovinu preminule osobe

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti