Bosna i Hercegovina     | 18.07.2018. 17:13 |

Mahmutbegović - Pack: Kontinuirano ulagati u obrazovanje i stručno usavršavanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović upriličila je danas sastanak sa njemačkom političarkom i predsjednicom žena Evropske narodne stranke (EPP Women) Doris Pack, delegacijom Fondacije Konrad Adenauer i predstavnicima Udruženja "Pravnik".

Povod sastanka bio je održavanje 12. Međunarodne ljetne škole – Sarajevo 2018., koja će ove godine okupiti 26 učesnika iz 20 zemalja, uključujući države regije, Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Studenti magistarskih i doktorskih nauka će uz predavanja i razgovore sa uvaženim stručnjacima i predavačima kao što su Doris Pack, Eibe Riedel, Marijana Toma, Marion Carrin te niz drugih, imati priliku da se upoznaju sa tranzicijskom pravdom i istraže temu ovogodišnje škole koja glasi "Uloga tranzicijske pravde u podizanju svijesti o ljudskim pravima i vladavini prava u postkonfliktnim društvima".

Predsjednik Udruženja „Pravnik“ Almin Škrijelj, koji je i organizirao ljetnu školu, upoznao je potpredsjednicu Mahmutbegović sa programom ovogodišnje škole, koja će inače trajati 11 dana, te sa svim aktivnostima koje će studentima biti na raspolaganju. On je također posebno izrazio veliku zahvalnost Fondaciji Konrad Adenauer, bez čije svesrdne pomoći i podrške ne bi bilo moguće organizirati ovako renomirano studijsko-nastavno istraživanje tranzicijske pravde.

Na sastanku se Doris Pack interesovala za društveno-političku situaciju u BiH, a naročito s aspekta izborne godine i neophodnih ustavnih promjena. Zajednički je istaknuto da je izborna kampanja počela evidentno ranije nego u prethodnim izbornim ciklusima, što je značajno i vidno usporilo započete reformske procese. Konstatovano je da "u društveno-političkim prilikama kao i ustavno-pravnom okviru Bosne i Hercegovine, nije moguće donositi jednostrane odluke i pokušati nametnuti i implementirati principe koji će biti  na štetu drugog".

Potpredsjednica Mahmutbegović je dala punu podršku Međunarodnoj ljetnoj školi, mladim i obrazovanim ljudima, te naglasila "da se kontinuirano mora ulagati u obrazovanje, stručno usavršavanje kadrova te sagledavanje i analiziranje svega što se dešavalo na našim prostorima. Sagledavanje historijskih, nepobitnih činjenica, nazivanje stvari i dešavanja pravim imenom i neophodna priznanja, jedini su garant  mirne i prosperitetne budućnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u  cijeloj  regiji", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću potpredsjednice Federacije BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Schmidt: Dozvoliti mladima da više učestvuju u donošenju političkih odluka (VIDEO)

Schmidt: Dozvoliti mladima da više učestvuju u donošenju političkih odluka

Sutra u Sarajevu počinje godišnja ljetna škola prometne zajednice

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana