Ekonomija     | 18.07.2018. 15:58 |

Goražde dio projekta 'Zajedno učinimo život boljim u BiH'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. jula (FENA) - Grad Goražde uključit će se u projekat "Zajedno učinimo život boljim u Bosni i Hercegovini", dogovoreno je na današnjem sastanku gradskih vlasti s predstavnicima Unije za održivi povratak i integracije u BiH koji je implementator ovog projekta.

Kako je kazala predsjednica Unije Mirhunisa Zukić, smanjenje osnovnih uzroka migracija kroz ekonomsko jačanje stanovnika u ruralnim sredinama i poboljšanje uvjeta života kroz samozapošljavanje u ruralnom turizmu, osnovni je cilj projekta koji je podržala Vlada Švicarske.

- Znamo da i naši donatori iz Evropske unije kao i drugi žele u budućnosti da BiH vide takvu. Imamo ljude koji žive u ruralnim sredinama koji su iskazali želju za razvoj agroturizma i do sada smo uvezali tri grada, Bihać, Lukavac i Čapljinu. Pokazalo se veoma dobro da te ljude možemo staviti na svjetsku berzu kako bi pružali usluge turizma i agroekonomije. Želimo to proširiti na još desetak gradova, među kojima je i Goražde - kazala je Zukić.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović naglasio je da ovaj grad ima sve preduvjete za razvoj agroturizma te najavio da će lokalne vlasti učiniti sve da se što prije uključi u ovaj projekat.

- Imamo zdravu hranu i porodice koje se bave preradom voća i povrća i plasiraju te proizvode i trebamo im pomoći kako bi osigurali dodatno tržište. Također, dodatna pogodnost kroz ovaj interesantan projekat je da iskoriste i višak svog stambenog prostora koji mogu ponuditi turistima. Mi ćemo se rado uključiti i ako u narednoj godini budemo imali 100 takvih porodica bit ćemo zadovoljni - kazao je gradonačelnik Ramović.

Kako je dogovoreno danas, vrlo brzo bit će sačinjen i akcioni plan kako bi se uključilo što više zaintersiranih porodica. Predviđen je i sastanak s predstavnicima svih mjesnih zajednica, udruženja, turističke zajednice i drugih aktera koji mogu doprinijeti realizaciji projekta u ovom dijelu BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana