Bosna i Hercegovina     | 18.07.2018. 15:33 |

TK - Podrška projektima održivog povratka

FENA Saopćenje

TUZLA, 18. jula (FENA) - Predstavnici Ekonomsko-privredne inicijative iz Bratunca danas su premijeru Tuzlanskog kantona Jakubu Suljkanoviću i ministrici za rad, socijalnu politiku i povratak Sandri Memić prezentirali projekat – inicijativu koja za cilj ima otvaranje novih radnih mjesta prvenstveno za povratnike u Bratuncu.

Kako je rečeno tokom sastanka, ova inicijativa sastoji se od šest projekata lociranih u sredinama gdje je najveća koncentracija povratnika, a njihove djelatnosti se direktno naslanjaju na tradiciju i neposrednu sirovinsku bazu.

- Pokretači inicijative su ujedno i direktni nosioci pojedinih projekata sažetih u Inicijativi. Svih šest projekata ukupno predviđaju otvorenje 64 stalna i 21 sezonsko radno mjesto, a uz to projekti predviđaju i veliki broj kooperanata, čime bi se utjecaj ovog projekta prelio i na druge, susjedne općine. Realizacijom ove inicijative podstaknuo bi se razvoj poljoprivrede, a turistički sadržaji i usluge bi se podigle na znatno viši nivo - rekao je Muhamed Suljić, jedan od pokretača inicijative.

Nakon prezentacije projekta, premijer i ministrica su istakli da su svaka inicijativa i borba za nova radna mjesta uvijek dobrodošli, saopćeno je iz Vlade TK.

- Pohvalan je studiozan i sistematičan pristup ove grupe građana ovoj problematici. Iako su glavni programi u okviru Budžeta već definisani, Vlada će sagledati mogućnosti da putem resornog ministarstva pomogne izradu Studije opravdanosti sa investicijsko-marketinškom analizom za ovaj projekat, a sve sa ciljem da se on može predstaviti i sa njim nastupiti prema raznim donatorskim i investitorskim fondovima - rekao je Suljkanović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Pomoć Vlade TK u izmirenju doprinosa za zaposlenike u 'Kuli' Gradačac

Vlada TK odobrila duplo više sredstava za kulturu

Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 33.500 KM za košarkašku reprezentaciju BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom