FENA biznis     | 18.07.2018. 15:12 |

​INZ suorganizator međunarodnog kongresa o sigurnosti i kvalitetu hrane

FENA Saopćenje

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je suorganizator Drugog međunarodnog Kongresa o sigurnosti i kvalitetu hrane, koji će pod nazivom “Životni ciklus hrane”, biti održan od 13. do 16. novembra ove godine u Opatiji (Hrvatska). U Organizacijskom odboru kongresa je, u ime INZ-a, dr. Muhamed Gladan, a u Naučnom odboru su iz ove institucije dr. Selma Uzunović i dr. Amir Ibrahimagić.  (BIH).

- Uloga Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica na ovom kongresu je višestruka, jer već značajan period činimo sve da budemo i ostanemo lider u realizaciji koncepta "Jedno zdravlje" (One Health), koji je i osnova organizacije i djelovanja na Kongresu. Bitno je istaći da INZ već nekoliko godina aktivno na više polja sarađuje, ima zajedničke projekte i odličnu potporu zaposlenika i uprave Zavoda "Andrija Štampar" iz Zagreba, koji je inicijator i glavni organizator ovog Kongresa, koji je uostalom nas odabrao da budemo njihov partner iz BiH. Upravo raznim vidovima prekogranične saradnje približavamo naš rad, uvodimo standarde i omogućavamo bh. proizvođačima i kompanijama da spremnije dočekaju izazove proizvodnje i plasmana proizvoda na tržište EU. S druge strane, osiguravamo kvalitetniju brigu o zdravlju ljudi, što je naš primarni i konačni cilj, kaže dr. Muhamed Gladan, rukovodilac Veterinarskog zavoda uokviru Insstituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Organizatori skupa su Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Zagreb, Hrvatsko mjeriteljsko društvo i Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane Jugoistočne Europe (SEEN-FSQC), a osim Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, suorganizatori su fakulteti, zavodi, instituti i laboratoriji iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, te Zavod za javno zdravstvo bh. entiteta Republika Srpska. Skup se održava pod visokim pokroviteljstvom  Gradonačelnika Grada Zagreba, uz pokroviteljstvo četiri ministarstva Vlade Republike Hrvatske (nauka i obrazovanje, zdravstvo, poljoprivreda, turizam), te nekoliko državnih zavoda, agencija i društava.

- Potaknuti velikim interesom kojeg je izazvao Prvi Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane, želja nam je razmjena iskustava međunarodnih stručnjaka, te podizanja svijesti o tematici zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane. Program će obuhvatiti aktualne teme iz područja naučne ispravnosti i kvalitete hrane, s naglaskom na učinke na zdravlje ljudi, te rasprave o novim tehnologijama, kriznom komuniciranju i upravljanju rizicima, ekološkoj proizvodnji hrane i GMO-u, sistemima upravljanja, ispitivanja, certifikacije i akreditacije, razvoju i primjeni analitičkih metoda, mikrobiološkoj sigurnosti hrane, sigurnosti materijala koji dolaze u kontakt s hranom i vodom za piće, geografskom porijeklu hrane, prevenciji bolesti i bolestima koje se prenose hranom, naučnom turizmu, trendovima u suplementaciji i dodacima prehrani, internetskoj prodaji hrane te brojnim drugim važnim i srodnim temama, kaže dr. Zvonimir Šostar, direktor Zavoda "Andrija Štampar" Zagreb i predsjednik Organizacionog odbora Kongresa.

Sigurnost hrane je zajednička odgovornost države, proizvođača, distributera, struke, ali i samih potrošača, pa će o stručnim i aktuelnim temama u ovom području na ovogodišnjem Kongresu govoriti vrhunski predavači. Na prvom Kongresu je svoja znanja i iskustva u četiri dana razmijenilo više od 300 sudionika, te 20 istaknutih predavača iz cijelog svijeta, na ovogodišnjem izdanju organizatori očekuju još veći broj predavača i stručnjaka o najnovijim saznanjima o važnim temama u području sigurnosti i kvalitete hrane.

U radu prošlogodišnjeg Kongresa učestvovcali su predstavnici Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, Evropskog parlamenta, Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Evropskog ureda Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), EUROLAB-a (Lisabon, Portugal), Međunarodnog odbora za praćenje proizvodnosti domaćih životinja (Rim, Italija), Nacionalne agencije za hranu (Upsalla, Švedska), Hemijskog fakulteta Univerziteta u Varšavi (Poljska), Ialijanskog nacionalnog instituta za zdravstvo i mnogi drugi. Očekuje se da broj i "zvučnost" gostiju iz cijele Evrope ove godine nadmaši rezultate iz prošle godine.

U Institutu za zdravlje i sigurnost hrane očekuju da će bh. privrednici, prije svih proizvođači hrane, ali i institutcije koje brinu o zdravlju ljudi, prepoznati priliku da u neposrednoj blizini BiH na jednom mjestu se okuplja stotine vrhunskih stručnjaka iz oblasti sigurnosti hrane i zdravlja ljudi, te da će i broj aktivnih učesnika iz BiH na drugom kongresu, također nadmašiti prethodnu godinu. 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) J. Č.

INZ

Vezane vijesti

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja dostupnosti edukacije o šećernoj bolest

INZ povodom Svjetskog dana hrane - Vodu tretirati kao da nam život i hrana ovise o tome

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'