Bosna i Hercegovina     | 18.07.2018. 14:41 |

Započeo socijalni dijalog između Vlade HNŽ-a i Sindikata policije

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 18. srpnja (FENA) - Pregovarački tim Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i predstavnici Sindikata policije u HNŽ-u započeli su u srijedu socijalni dijalog u cilju rješavanja nagomilanih problema u županijskom Ministarstvu unutarnjih poslova.

Kako je u telefonskoj izjavi za Fenu kazao predsjednik Sindikata policije HNŽ-a Nail Balić, na sastanku se razgovaralo o zahtjevima Sindikata te su doneseni određeni zaključci kada je u pitanju radno-pravni status uposlenika MUP-a HNŽ-a.

- Trenutno, u ovoj situaciji vidimo pomak i dobro volju, htijenje i želju da se riješe problemi i da se nastavi u kontinuitetu vođenje razgovora oko usuglašavanja, kako bi se riješili nagomilani problemi koji opterećuju naše Ministarstvo - istaknuo je Balić.

Ustvrdio je kako su preuzete određene obveze vezano za pripremu novog kolektivnog ugovora.

- Jedan od gorućih problema je isplata pravomoćnih sudskih presuda i donijeli smo zaključak da Ministarstvo financija točno iznese visinu tih potraživanja kako bi se vidjelo na koji način pristupiti rješavanju tih problema kako bi se izvršila isplata starih potraživanja - naveo je Balić.

Glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović istaknuo je kako je sastanak bio konstruktivan te kako je iskazana zajednička spremnost da se u što kraćem roku naprave bitni pomaci kad je u pitanju stanje u MUP-u.

Po njegovim riječima, istaknut je vrlo ozbiljan problem nemogućnosti promicanja policijskih službenika, popune upražnjenih radnih mjesta i činovanja.

Kad je u pitanju granski kolektivni ugovor zaključeno je da se utemelji radna grupa koja će pripremiti njegov nacrt, dodao je Pavlović.

Što se tiče zahtjeva Sindikata policije o povećanju plaće, Pavlović je ustvrdio kako Ministarstvo financija radi projekciju i istražuje mogućnost povećanja osnovice za obračun plaća, a kad Ministarstvo financija prezentira Vladi tu informaciju nastavit će se razgovori o toj temi.

Sindikat policije u HNŽ-u krajem prošloga mjeseca najavio je održavanje štrajka upozorenja od kojeg se odustalo nakon što je Vlada HNŽ-a imenovala pregovarački tim koji je danas otvorio pregovore s predstavnicima Sindikata.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a o sastanku s prosvjetarima: Nema prostora za preuzimanje dodatnih financijskih obaveza

Vlada HNŽ: Upravi za ceste HNŽ-a 20,8 milijuna KM za regionalne prometnice

Vlada HNŽ-a dobila potporu u procesu osnivanja Ureda za razvojno planiranje i EU integracije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana