Bosna i Hercegovina     | 18.07.2018. 11:33 |

Mreža za izgradnju mira: Hitno riješiti pitanje adekvatnog smještaja migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Mreža za izgradnju mira zatražila je od bh. vlasti te predstavnika Evropske unije, UNHCR-a, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i drugih relevantnih organizacija i institucija da hitno riješe pitanja adekvatnog i humanog smještaja za sve migrante i izbjeglice koji se nalaze na teritoriji BiH, kao i pitanje pune logističke i ekonomske podrške lokalnim vlastima i volonterima na terenu.

U saopćenju za javnost iz ove mreže ocjenjuju da je u Bihaću i Velikoj Kladuši u toku humanitarna katastrofa te da je hiljade ljudi pod vedrim nebom dočekalo nevrijeme koje je pogodilo ovaj dio BiH.

-Lokalne vlasti se bore koliko mogu, ali broj izbjeglica i vremenske neprilike prevazilaze njihove mogućnosti da adekvatno odgovore na ove probleme - ističu iz Mreže i traže uključivanje svih nivoa vlasti, "posebno državnih i entitetskih, jer situacija prevazilazi kapacitete i mogućnosti Bihaća i Velike Kladuše". 

Smatraju također da Ministarstvo sigurnosti BiH ima obavezu da hitno pruži logističku i drugu podršku kako bi se riješilo pitanje smještaja, te omogući podnošenje zahtjeva za azil. 

-Zahtijevamo od međunarodne zajednice stavljanje na raspolaganje svih svojih kapaciteta i resursa te konkretnu pomoć u rješavanje ove humanitarne katastrofe. Apelujemo na druge općine i gradove u BiH da solidarno pomognu, prvenstveno Bihaću i Velikoj Kladuši, ali i drugim gradovima, u pronalaženju adekvatnog i za čovjeka dostojanstvenog rješenja - poručuju iz Mreže za izgradnju mira. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'