Stranačke aktivnosti     | 18.07.2018. 10:13 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Partija demokratskog progresa podržava inicijativu da se povećavaju plate u privatnom i javnom sektoru. Dostojanstven život i plate kojima mogu pokriti potrošačku korpu su osnovna očekivanja svih u Republici Srpskoj.

Međutim, ovakvo povećanje plata koje Vlada Republike Srpske najavljuje se ne zasniva na realnim osnovama, odnosno nije rezultat značajnije privredne aktivnosti. Naglašavamo da je povećanje plata od 23-35 konvertibilnih maraka simbolično i neće za efekat imati usporavanje odlaska radnika u inostranostvo, niti će vidno poboljšati životni standard građana.

PDP umjesto toga predlaže trajno smanjenje stope poreza i doprinosa na plate, odnosno smanjenje dijela bruto plate koji ubire država. Sadašnja poreska davanja za plate su previsoka i to čini radnu snagu velikm teretom za poslodavce i ujedno motiviše rad u sivoj zoni.

Cilj je opterećenje na rad smanjiti na nivo 50% od neto plate koliko je iznosila kada je Vladu vodio upravo PDP, sa sadašnjih preko 60% od neto plate, te dugoročno raditi na daljem smanjivanju poreskog klina koji bi nas činio konkurentnijom privredom koja privlači, a ne odbija investitore.

Kratkotrajno i prividno poboljšanje standarda koje traje koliko i predizborna trka je pogrešno, i svaka odgovorna vlast bi trebalo da svojim građanima omogući preduslove za trajno povećanje primanja, na čemu će PDP odgovorno raditi od oktobra. Pojačana privredna aktivnost koja je predviđena nizom mjera iz Programa obnove Srspke će da doprinese značajnijem rastu plata koji se zasniva na zdravim osnovama.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti