Ekonomija     | 18.07.2018. 09:52 |

Aluminij: Mora se na vrijeme spriječiti uvođenje kvota i carina na metal iz BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. srpnja (FENA) - Čelni ljudi Aluminija d.d. Mostar smatraju kako je opravdani nemir u BiH uzrokovan potporom zemalja Europske unije prijedlogu mjera Europskoga povjerenstva za ograničavanjem uvoza čelika iz država izvan EU-a, što je, kako se navodi u priopćenju za javnost, jedan od odgovora Unije na carine koje su uvele Sjedinjene Američke Države.

Naime, predloženo je da, s ciljem sprječavanja uvoza viška čelika koji će biti stvoren na tržištu nakon rasta američkih carina, EU uvede kvote za uvoz čelika iz zemalja koje nisu članice Unije te da cjelokupan uvoz izvan tih kvota bude predmet carinjenja u iznosu od 25 posto, što bi, kako navode iz Aluminija, bio strahovit udar na poslovanje pogođenih tvrtki.

Premda trenutačne analize pokazuju kako europsko tržište aluminija još uvijek pati od manjka, zbog čega je Europska unija zasad odustala od uvođenja kvota i carina na uvoz aluminija iz država izvan granica EU-a, Aluminij d.d. Mostar zdušno podržava sve napore Gospodarske komore (GK) FBiH i poziva državna tijela na pravodobno reagiranje.

- Razumijemo opravdane strahove i jasno čujemo upozorenja naših kolega iz zeničke čeličane, svjesni činjenice kako, ukoliko mjere EU-a prođu u najavljenomu obliku, vrlo lako mogu krenuti i u smjeru aluminijske industrije. Dapače, aktualni trgovinski rat SAD-a i EU-a može se rasplamsati i u smjeru carinskih nameta na sirovine koje su nam ključne u proizvodnji, a sve to značilo bi neizdrživ udar na ionako oslabljen Aluminij i na nestabilan gospodarski prostor BiH. Teško bi bilo i predvidjeti što bi sve lošega Bosni i Hercegovini donijela destabilizacija metalne industrije, a ukoliko se preskoči reagirati na vrijeme, bojim se da će stvari ići u tomu smjeru - komentirao je v. d. direktora mostarskoga Aluminija Dražen Pandža.

Iz Aluminija podsjećaju kako je, prema podacima GK FBiH, u metalnoj industriji BiH izravno zaposleno oko 40 tisuća radnika, dok ih još toliko radi u pratećim i uslužnim djelatnostima te neizravno ovise o metalnomu sektoru.

Nadalje, više od 30 posto ukupnoga izvoza BiH čine proizvodi od metala, a više od 25 posto ukupne proizvodnje BiH odnosi se na proizvodnju metalnih proizvoda, priopćeno je iz Aluminija d.d. Mostar.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zabranjen uvoz 1.596 komada napitka PRIME ICE POP HYDRATION prilikom kontrole na carini u Rajlovcu

Aluminij večeras osvijetljen bojama izraelske zastave i porukom 'Mi smo uz Izrael'

U Gradišci oduzeta veća količina 'brendiranog' tekstila

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti