Svijet     | 18.07.2018. 10:50 |

McGoldrick: Izrael dramatično pogoršava humanitarnu situaciju stanovnika Gaze

FENA Internet

GAZA, 18. jula (FENA) - Humanitarni koordinator za okupirane palestinske teritorije, Jamie McGoldrick, obišao je u utorak pojas Gaze i pozvao je na hitne mjere u sprečavanju dodatnog pogoršanja humanitarne situacije na toj teritoriji nakon što je Izrael pooštrio svoju deceniju dugu blokadu i intenzivirao je ograničenja kretanja.

- Kako dešavanja tokom vikenda pokazuju, situacija u Gazi izuzetno je teška. Duboko sam zabrinut uvođenjem dodatnih ograničenja u Kerem Shalomu (graničnom prijelazu Izraela i Gaze za komercijalne robe), žili kucavici za stanovnike Gaze. Ukoliko se nastave, takva ograničenja riskiraju izazivanje dramatičnog pogoršanja u ionako krhkoj situaciji i očajnim humanitarnim uslovima, posebno za zdravstveni sektor - izjavio je McGoldrick.

Nova ograničenja koja su uvela izraelske vlasti 9. jula i dodatno  ih pojačale u ponedjeljak, zabranjuju ulazak roba izuzev hrane i lijekova. Zabranjuju izlazak svih roba, te ograničavaju ribarsku zonu duž obale Gaze na tri nautičke milje.

Sudeći po izraelskim vlastima, te mjere su uvedene kao odgovor na puštanje zapaljivih zmajeva i balona prema Izraelu koje je rezultiralo sa 750 požara u kojima je izgorjelo više od 7.000 hektara zemljišta u Izraelu.

Poseban predmet brige je uticaj nestašica goriva na funkcioniranje službi vodosnabdijevanja, zdravstva i sanitarija od ključnog značaja za svakodnevni život u Gazi, navodi u saopćenju za javnost humanitarni koordinator.

Dok su rezovi u snabdijevanju strujom iznose i do 20 sati dnevno, zdravstveni, vodovodni, sanitarni i higijenski sektor (WASH) u pojasu Gaze zavisi od donacija goriva za generatore koji proizvode struju neophodnu za funkcioniranje temeljnih službi. WASH objekti trenutno imaju snabdijevanje strujom samo sedam do deset dana, dok su zdravstveni objekti svedeni na manje od sedam dana snabdijevanja gorivom iz rezervnih fondova.   

Finansijska pomoć od 4,5 miliona dolara hitno je potrebna jer će zalihe goriva isteći u augustu, navodi se u saopćenju, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Türk: Umiranje od gladi u Gazi moglo bi predstavljati ratni zločin

Lejletu-Bedr - Nastavlja se podjela iftara Islamske zajednice u BiH za prognane u Gazi

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo