Kultura     | 17.07.2018. 15:37 |

Kurić u Pozorištu mladih povodom projekta 'Kultura pripada i meni'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić posjetio je danas Pozorište mladih gdje su u toku građevinski radovi druge faze projekta "Kultura pripada i meni", pokrenutog potpisivanjem Memoranduma o saradnji tog ministarstva s Udruženjem "Život s Down sindromom FBiH" i Pozorištem mladih u martu ove godine.

Ministra Kurića su o radovima informirale direktorica pozorišta Lejla Panjeta i predsjednica Udruženja Sevdija Kujović. Završetkom radova početkom augusta ove godine Pozorište mladih Sarajevo će postati prvo certificirano pozorište za osobe s invaliditetom, ne samo u BiH nego i u regionu, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Kurić je naglasio da kulturni djelatnici trebaju zajednički raditi na uklanjanju svih prepreka koje mogu sprečavati sugrađane da ravnopravno s ostalima koriste kulturne i sportske sadržaje.

- Drago mi je da pozorišna djelatnost ide u ovom smjer te sam siguran da će inkluzivni projekt "Kultura pripada i meni" scensku umjetnost osloboditi prepreka i da će time biti dostupna svima - podvukao je on.

Kujović je zahvalila Ministarstvu kulture i sporta KS, istaknuvši da bez njihove finansijske i svake druge podrške ovaj projekat ne bi bilo moguće realizirati. Također, zahvalila je i Ambasadi Švicarske u BiH, donatoru projekta.

- Ponosni smo na ovaj projekat koji se provodi uz saradnju sa Koalicijom organizacija osoba s invaliditetom KS, jer se prvi put, na sveobuhvatan način pristupilo uklanjanju barijera jedne javne ustanove, sa kojom se susreću osobe sa invaliditetom. Nadam se da će ovaj projekat potaći i druge javne ustanove, ne samo kulture, da primjene ovaj model i postanu pristupačni za sve građane - kazala je ona.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta naglašava da je prilagođenje svim strukturama stanovništva u produkcijskom, estetskom, vizualno-komunikacijskom, audio-informativnom i infrastrukturalnom pogledu od iznimnog značaja za kulturu općenito, zahvalivši se ministru Kuriću na uloženim naporima i inicijativi za realizaciju projekta.

- U Pozorištu mladih radi se i tokom godišnjih odmora kako bi velika sala bila spremna za početak nove sezone, te kako bi dočekali novu publiku za čije potrebe će pozorište biti prilagođeno. Kultura ne treba da poznaje granice ili ograničenja, a mi se trudimo da ih u potpunosti izbrišemo u estetskom diskursu, kao i infrastrukturnom pogledu - ocijenila je ona.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo