Bosna i Hercegovina     | 17.07.2018. 15:01 |

Zastupnici NS-a i SDP-a u Skupštini KS traže održavanje sjednice do kraja jula

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Segmedina Srna Bajramović (SDPBiH) i Edin Forto (NS) pozvali su danas vladajuću koaliciju - SDA i SBB i njihove partnere u vlasti da zakažu sjednicu Skupštine KS s materijalima koji su pristigli u poslovničkim rokovima, bez bilo kakvih dodatnih intervencija.

Upozorili su da je danas na Kolegiju Skupštine vladajuća koalicija nastojala s dnevnog reda sjednice skinuti izvještaje o finansijskom poslovanju i radu javnih preduzeća, te dovesti u pitanje održavanje sjednice Skupštine KS 25. jula, a kako bi, kako tvrde, od građana sakrili nepovoljne informacije, te izražavajući spremnost stranaka uime kojih djeluju da izvrše dodatni pritisak kako bi do kraja jula bila održana sjednica Skupštine KS.

Srna Bajramović ocijenila je u izjavi za medije da su 'na sceni' "pokušaj prevare javnosti, direktno kršenje Poslovnika i kreiranje institucionalne anarhije“.  

- Nažalost možemo konstatovati da smo izgubili još jedan mandat u bespoštednoj borbi političkih hobotnica za upravljanje materijalnim i finansijskim resursima KS - ocijenila je Srna Bajramović, navodeći kako posljednja dešavanja oko stalnog zakazivanja i prekida sjednica Kolegija Skupštine KS ukazuju na to da "vladajuće stranke zloupotrebljavaju vlastitu poziciju i to isključivo u interesu predizborne kampanje".

Navela je, istovremeno, da se "poslovničkim vratolomijama na kraju mandata ne mogu sakriti četiri godine političkih trgovina, borbi frakcija i razno/raznih zloupotreba javnih resursa, čemu smo svi zajedno svjedočili“.

- Pravljenje fiktivnih klubova kako bi se kontrolisao Kolegij je dokaz da su stranke na vlasti spremne uraditi sve da bi po svaku cijenu kontrolisali resurse KS-a u predizbornoj kampanji - navodi Srna Bajramović, potcrtavajući da institucije moraju funkcionirati u punom kapacitetu, te da građani imaju pravo da čuju rezultate direktora javnih ustanova i preduzeća, bez bilo kakvog filtriranja politički povoljnih, ili nepovoljnih informacija.

Zastupnik Edin Forto istaknuo je kako u opoziciji postoji konsenzus o tome da postojeća skupštinska većina, a time i Vlada koju je ona izabrala, ne radi dobro.

- Oni ne rade dobro i ne rade dovoljno...Oni su pokušali danas na Kolegiju skinuti s dnevnog reda sve izvještaje svih institucija iz oblasti zdravstva i komunalne privrede - naveo je Forto, naglašavajući da se radi o pitanjima koja su u vrhu prioriteta kada se radi o svakodnevnom funkcioniranju života građana.

Nadalje, smatra da oni (vladajuća koalicija) ne žele da opozicija vidi te izvještaje, odnosno da se o njima raspravlja, izražavajući sumnju "da postoji nešto drugo o čemu možemo samo špekulisati, a to je da možda misle da više i nemaju skupštinsku većinu, te da će neki od spomenutih izvještaja 'pasti' prilikom glasanja, što onda skupštinskoj većini može stvoriti dodatne probleme“.

- Mi samo želimo da radimo, izabrani smo i vrlo dobro smo plaćeni, a ako se ne održi ta sjednica, to, najvjerovatnije, skoro sigurno neće biti ni u osmom mjesecu. Onda ide predizborna kampanja, što praktično znači da će građani KS-a plaćati cijelu ovu administraciju punih pet mjeseci, a da oni neće ništa raditi - mišljenj je Forte.     

U osvrtu na sjednicu Kolegija, kazao je da na kraju naredna sjednica Skupštine KS nije ni zakazana, iako je ranijim zaključkom bila zakazana, ocijenivši da se radi o grubom kršenju Poslovnika i procedura u KS-u.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s terminom održavanja naredne Skupštine KS, Forto je kazao da naredna sjednica neće biti održana 25. jula, te da nije udovoljeno ni prijedlogu da se ta sjednica održi do kraja jula, odnosno prije početka godišnjih odmora. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo