Bosna i Hercegovina     | 17.07.2018. 14:54 |

Sindikat policije KS za veća primanja policijskih službenika

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić izjavio je danas da policajci u Kantonu Sarajevo po primanjima ne bi smjeli zaostajati za službenicima nijedne policijske agencije u BiH, što je sada slučaj.

Hadžiabdić je uoči sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća KS, na kojoj će biti razmatrani Nacrt zakona o platama i naknadama policijskih službenika KS i Prijedloga zakona o policijskim službenicima KS, rekao da je policija KS jedna od najopterećenijih i najrespektabilnijih i da zaslužuje da ima primanja u skladu s tim.

Istakao je da će kroz skupštinsku proceduru dati određene prijedloge za poboljšanje teksta u oba zakona, i nastojati popraviti status policijskih službenika.

Hadžiabdić je podsjetio da je bilo i određenih poboljšanja po pitanju primanja u proteklom periodu potpisivanjem dva kolektivna ugovora sa Vladom KS, ali da ima još prostora za poboljšanje.

Pojasnio je da Prijedlog zakona o policijskim službenicima KS predviđa da policijski službenik ne može biti nosilac nikakve javne funkcije, osim rukovodećih policijskih, te da donosi novine o uslovima za napredovanje službenika i o vođenju disciplinskog postupka.

- Nadamo se da će zastupnici u Skupštini KS poboljšati tekst oba zakona jer želimo da to budu sistemska rješenja koja će u budućnosti omogućiti da građani Kantona Sarajevo imaju još bolju i efikasniju policiju - rekao je Hadžiabdić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije