Bosna i Hercegovina     | 17.07.2018. 15:27 |

Dogovorene zajedničke aktivnosti s ciljem pronalaska ilegalnih migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Pripadnici Sektora uniformisane policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) i Službe za poslove sa strancima danas su na sastanku u Bihaću dogovorili provođenje odgovarajućih zajedničkih operativnih aktivnosti na području grada Bihaća s ciljem pronalaska ilegalnih migranata sklonih činjenju krivičnih djela i narušavanju javnog reda i mira.

S tim u vezi su istog dana pripadnici policije MUP-a USK-a i Službe za poslove sa strancima u zajedničkoj i koordiniranoj akciji na području Bihaća pronašli šest ilegalnih migranata, državljana Iraka, Libije, Maroka i Rusije, koji su u prethodnom periodu počinili krivična djela razbojništva, teške krađe i napad na ovlaštena službena lica prilikom obavljanja službenih aktivnosti, te su zbog toga procesuirani, jer su ugrožavali bezbjednost građana na ovom području.

Iz Službe za poslove sa strancima je saopćeno da su nakon lociranja ove grupe ilegalnih migranata, inspektori za strance u prostorijama TC Bihać proveli odgovarajuće mjere i radnje, te im je Služba za poslove sa strancima izrekla mjere protjerivanja. Navedene osobe su stavljene pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, kako bi se izvršilo njihovo udaljenje iz BiH.

U sklopu ovih aktivnosti, predstavnici IOM-a i Službe za poslove sa strancima su, uz prisustvo pripadnika policije MUP-a USK i prevodilaca, upoznali migrante smještene u nedovršenom objektu Penzionerskog doma o potrebi da se isele iz ovog objekta, jer nema ni minimalnih uslova za smještaj ove kategorije migranata.

Nakon toga je 250 migranata dobrovoljno napustilo objekat Penzionerskog doma i prešlo u objekat Đačkog doma, gdje im je od nadležnih organizacija obezbijeđena hrana i drugi minimalni uslovi neophodni za njihov boravak na ovom području.

Služba za poslove sa strancima će i u narednom periodu, koordiniranim aktivnostima, zajedno s pripadnicima MUP-a USK-a provoditi aktivnosti u cilju efikasnijeg rješavanja ove problematike i davanja doprinosa sigurnosti građana, navodi se u saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!