Bosna i Hercegovina     | 17.07.2018. 14:25 |

U RS-u 30 posto vatrogasnih vozila starije od 30 godina

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 17. jula (FENA) – Najbolje opremljena vatrogasna jedinica u Republici Srpskoj (RS) je u Banjoj Luci, dok u nerazvijenim općinama, poput Ljubinja, nemaju ni osnovnu opremu potrebnu za gašenje požara – utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora u tom bh. entitetu.

Analiza MUPRS-a ukazuje da je 30 posto vatrogasnih vozila u RS starije od 30 godina, a da se prosječna starost kreće od pet godina u Banjoj Luci, pa sve do 31 godine u Ljubinju, 36 godina u Kotor Varoši i 37 godina u Krupi na Uni.

Osim starosti, u većini vatrogasnih jedinica problem je i nedovoljan broj vatrogasnih vozila.

Iako požari u RS-u ugrožavaju ljude i materijalna dobra i nanose značajne štete, revizija je utvrdila da strategija, kojom bi se utvrdili strateška opredjeljenja i ciljevi, ključni pravci razvoja u pogledu organizacije i tehničkog opremanja vatrogasnih jedinica i zaštite od požara u cjelini, nije usvojena.

Zakon o zaštiti od požara, kao ključni akt kojim je uređena oblast zaštite od požara, te organizacija i tehničko opremanje vatrogasnih jedinica kao jedan njen segment, kako dodaju, sadrži brojne nejasnoće i nedorečenosti.

- Propisani godišnji program aktivnosti provođenja posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RS, koji je trebao biti osnova za tehničko opremanje, nije donosen – ukazano je u izvještaju revizije učinka na temu „Tehničko opremanje vatrogasnih jedinica“ u RS-u za period 2013-2017.

Vatrogasci su, prema podacima MUPRS-a, u tom intervalu intervenisali više od 34.000 puta, nastala direktna materijalna šteta je 25,6 miliona KM, dok zvanični podaci o nematerijalnoj i indirektnoj šteti, koja je sigurno značajna, ne postoje.

U požarima, kao i eksplozijama i havarijama u posmatranom periodu je smrtno stradalo 58 osoba, dok je 14 teže i 46 lakše povrijeđeno.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo